Bildkälla: Stockfoto

Saniona pausar frivilligt fas 2b-studie med Tesomet, vidtar personalnedskärning om 30 procent

Forskningsbolaget Saniona genomför en strategisk omprioritering bland programmen och omstrukturering. Syftet är att med omedelbar verkan avsevärt minska rörelsekostnaderna och maximera utnyttjandet av den befintliga och framtida kassan. Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen har beslutat att vidta ett flertal åtgärder, däribland att frivilligt pausa de kliniska studierna i fas 2b med Tesomet för hypotalamisk fetma (HO) och Prader-Willis syndrom (PWS) samt en personalnedskärning om 30 procent. Beslutet att på eget initiativ tillfälligt avbryta fas 2-studierna med Tesomet har inget samband med Tesomets säkerhet eller effekt, utan beror helt och hållet på finansiella begränsningar.

- Vi är oerhört besvikna att tvingas genomföra så drastiska åtgärder för att hushålla med resurserna, i synnerhet då vi vet att patienter med HO och PWS och deras anhöriga är i desperat behov av behandling, men också eftersom våra medarbetare har gjort så omfattande framsteg under 2021. Under det gångna året har vi intensifierat våra ansträngningar att stödja verksamheten och ett flertal strategiska alternativ för finansiering och affärsutveckling har utvärderats, kommenterar Rami Levin, Sanionas koncernchef och vd.

- Under den här perioden, särskilt på senare tid, har dock finansieringsklimatet förändrats avsevärt på grund av det marknadsläge som råder i den globala makroekonomin och inom biotekniksektorn. Vi fortsätter att arbeta intensivt med att stärka bolagets kassa, men bedömer att det ligger i bolagets och våra aktieägares intresse att omedelbart minska rörelsekostnaderna och därmed öka nyttan av eventuell framtida finansiering bolaget kan erhålla, fortsätter Rami Levin.

Beslutet att på eget initiativ tillfälligt avbryta fas 2-studierna med Tesomet för HO och PWS har inget samband med Tesomets säkerhet eller effekt, utan beror helt och hållet på finansiella begränsningar. Tesometprogrammen har sedan tidigare uppvisat mycket lovande resultat i inledande fas 2-studier och de internationella Fas 2b-studierna har varit bolagets i särklass största utgiftspost.

Saniona fortsätter den pågående kliniska studien i fas 1 med SAN711, där resultaten förväntas kunna presenteras under slutet av första halvåret 2022. Bolaget fortsätter också att investera i sin plattform för läkemedelsupptäckt inom jonkanaler, däribland SAN903 som beräknas inleda fas 1-studier under andra halvåret 2022 samt upptäcktsforskningen som under 2022 förväntas avancera en ny jonkanalsmodulator till preklinisk pipeline.

Saniona kommer också att fortsätta arbetet för att finna strategiska finansieringsalternativ, och affärsutvecklingsverksamheten utökas till att omfatta möjligheter som kan innebära att Tesomet kan fortsätta avanceras.

Saniona redovisade likvida medel om 357 miljoner kronor per den 31 december 2021. De totala rörelsekostnaderna under 2021 uppgick till 422 miljoner kronor. Nedskärningen om 30 procent kommer att omfatta anställda och leverantörer och kommer att påverka de flesta delar av Sanionas organisation, inklusive ledningsgruppsnivå. Utöver det planerar bolaget att skära ner på andra rörelsekostnader och även kontorsanläggningar.

Bolagets befintliga likvida medel förväntas kunna finansiera den nuvarande planen ännu längre in i andra halvåret 2022. Dessa omstruktureringsåtgärder, som kommer ta ett tag att realisera, förväntas minska Sanionas framtida genomsnittliga rörelsekostnader per kvartal med 50 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER