Bildkälla: Stockfoto

SBAB tror rörliga bolåneräntan toppar på 3,8 procent

SBAB bedömer att den rörliga bolåneräntan kommer toppa på 3,8 procent och att Riksbanken höjer styrräntan till som mest 2,25 procent. Det framgår av SBABs rapport Boräntenytt.

Bolåneräntan väntas enligt SBAB stiga till 3,5 procent redan till årsskiftet för att sedan stiga och toppa på 3,8 procent under sommaren 2023.

Riksbanken väntas höja styrräntan med 0,5 procentenheter vardera vid årets återstående två beslutsmöten. Styrräntan toppar sedan på 2,25 procent i april för att sedan sänkas något för att dämpa den negativa effekten av inflationsbekämpningen på den reala ekonomin.

Den reala jämviktsstyrräntan väntas ligga på 0 procent på lång sikt och den nominella på 2 procent.

"Perioden med lägre bundna bolåneräntor än rörliga bedömer vi nu definitivt är förbi. Såvida inte inflationen fortsätter upp kraftigt i närtid, och parkerar där en längre tid, finns ingen anledning att vänta sig att det skulle vara betydligt mer förmånligt att nu välja lite längre bunden ränta före rörlig. För bindningstider över två år förefaller det nu dyrt att gardera sig mot mer betydande höjningar av den rörliga räntan. Det fönstret ser ut att ha stängts. Det är därför inte heller förvånande att vi nu ser att en klar majoritet av de nya bolånetagarna väljer rörlig ränta igen", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER