Bildkälla: Stockfoto

Scandinavian Enviro lämnar mer information om samarbetet med Michelin och om långsiktiga ambitioner

Miljöteknikbolaget Scandinavian Enviro lämnar mer information om samarbetet med Michelin, vilket aviserades tidigare i februari. Samarbetsavtalen ska godkännas vid en extra bolagstämma den 9 mars. Det framgår av ett pressmeddelande.

Flera frågor har inkommit gällande licensavtalet med Michelin och bolaget konstaterar därvidlag bland annat följande:

* Licensavtalet gäller fram till och med år 2035.
* Avtalet ger Michelin rätt att etablera egna återvinningsanläggningar baserade på Enviros teknologi på tio definierade marknader. Inga etableringar får ske på andra marknader än dessa utan Enviros uttryckliga tillstånd.
* Vid etablerandet av sådana anläggningar, utöver den kommande gemensamt ägda anläggningen i Chile, skall Michelin ersätta Enviro med fast belopp per anläggning samt betala en procentbaserad royalty till Enviro baserat på anläggningarnas omsättning. Beräkningen av omsättningen kommer att ske utifrån marknadsmässiga villkor.
* Enviro har genom de nu ingångna avtalen med Michelin begränsat sina garantiåtaganden visavi Michelin och garantirisken är upp till 300 miljoner kronor lägre jämfört med de krav som ställts på Enviro vid tidigare förhandlingar med andra parter.

Scandinavian Enviro informerar även om bolagets långsiktiga ambitioner. Styrelseordförande
Alf Blomqvist konstaterar bland annat följande:

* Att partnerskapet ger avgörande förutsättningar för bolagets expansionsfas.
* Att efterfrågan för jungfrulig kimrök i år beräknas uppgå till mer än 16,5 miljoner ton och att återvunnen kimrök har potential att på sikt ersätta hälften av den idag efterfrågade jungfruliga kimröken.
* Att bolaget har ambitionen att etablera ytterligare återvinningsanläggningar baserade på bolagets patenterade återvinningsteknologi, utöver den med Michelin gemensamt ägda anläggningen. För att lyckas med detta behöver bolaget bygga upp erforderlig egen organisation, etablera nya samarbeten med industriella aktörer och hitta sätt att finanseria de nya anläggningarna. Om bolaget lyckas i dessa avseenden är ambitionen att på sikt etablera fyra nya återvinningsanläggningar per år under kommande tioårsperiod, vilket skulle kunna innebära cirka 30 anläggningar fram till 2030. Prioriterade marknader är initialt Västsverige och Centraleuropa.
* Att bolaget för dialoger med ett antal aktörer inom däck-, kemi- och oljebranschen kring samarbeten för etablerandet av sådana anläggningar.
* Att bolaget för dialoger med olika aktörer på kapitalmarknaden om möjliga alternativ för att finansiera etableringen av dessa anläggningar och initialt även löpande drift. Som beräkningsexempel har bolaget därvid utgått från att etableringen av en fullskalig återvinningsanläggning medför en teoretisk investeringskostnad för bolaget på cirka 300 miljoner kronor per anläggning.
* Att det ökade intresset för återvunna material från uttjänta däck, däribland kimrök och olja, innebär att en fullskaleanläggning med en årlig kapacitet på 30 000 ton, med nuvarande prisnivåer, teoretiskt kan nå en ebitda-marginal på cirka 60 procent och att investeringen för en sådan anläggning därmed kan vara återbetald på fyra år. Den teoretiska ebitda-marginalen har tidigare kommunicerats av bolaget.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER