Bildkälla: Stockfoto

Schroder ISF European Special Situations minskade 12,0 procent i juni - bibehåller försiktig strategi

Fonden Schroder ISF European Special Situations minskade 12,0 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 7,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 31,1 procent och är därmed sämre än index som har minskat 13,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltarduo bestående av Leon Howard-Spink och Paul Griffin.

Inledningsvis skriver förvaltaren att andra kvartalet präglats av oro för en förhöjd inflation, centralbankernas åtstramningar, störningar i leveranskedjan samt den ökade risken för recession. Nämnda faktorer förklaras i sin tur ha förvärrats av det pågående kriget i Ukraina.

Vidare noteras den ökade riskaversionen på marknaden, och förvaltarna skriver att man i början av året tog hem en del vinster för att skydda fonden mot den ökade volatiliteten. Man förklarar också att fonden adderat innehav som historiskt sett varit mer konjunkturokänsliga, men strategin uppges inte ha fungerat som planerat - främst inom hälsovårdssektorn.

"Ett exempel är Getinge som var den största individuella förloraren under kvartalet. Bolaget sänkte sina prognoser för helåret på grund av leveransproblem kopplat till försörjningskedjan samt en mer långsam efterfrågan på utrustning som behövs för vaccinproduktion. Vi anser dock att dess långsiktiga tillväxtutsikter förblir intakta och att värderingen är rimlig", skrivs det.

Andra negativa bidragsgivare under perioden var Besi och Infineon Technologies. Gällande portföljens aktivitet har man bibehållit sin försiktiga strategi. Ett nytt innehav är dock Novo Nordisk, där förvaltarna ser en stark tillväxtpotential.

Avslutningsvis förklaras att fonden framöver kommer bibehålla nämnd strategi, med innehav som besitter motståndskraftiga vinstflöden. Dock uppges fonden även behålla sina mer cykliska positioner, då de menar att verksamheterna har en stark tillväxtpotential på sikt.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Relx, Nestle och ASML med portföljvikter om 6,0, 5,3 respektive 4,9 procent.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot Tyskland med en portföljvikt om 15,1 procent. Därefter följde Storbritannien och Schweiz med vikter om 14,9 respektive 13,8 procent.

Största sektor var industri, följt av informationsteknologi och hälsovård.

Schroder ISF European Special Situations, %juni, 2022
Fond MM, förändring i procent-12,0
Index MM, förändring i procent-7,7
Fond i år, förändring i procent-31,1
Index i år, förändring i procent-13,8
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER