Bildkälla: Stockfoto

Schroder ISF European Special Situations ökade 1,0 procent i maj - flera innehav drar nytta av AI-entusiasm

Fonden Schroder ISF European Special Situations steg 1,0 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 2,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,1 procent och är därmed bättre än index som har ökat 8,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltarduo bestående av Leon Howard-Spink och Paul Griffin.

Inledningsvis skriver förvaltarna att paneuropeiska aktier föll under månaden.

Fonden fick positiva bidrag från dess positionering inom informationsteknologisektorn. Sektorn fick en skjuts av den amerikanska chiptillverkaren Nvidias mycket positiva guidning kring AI.

"Portföljen innehåller flera bolag som kommer att gynnas av en ökad efterfrågan på den halvledarutrustning som kommer att krävas för nya typer av datoranvändning. Våra positioner i BE Semiconductor Industries, VAT Group och ASML Holding bidrog alla till den relativa avkastningen", skriver förvaltarna.

I den negativa vågskålen återfanns Dometic, som föll på data som pekade på låga leveranser av fritidsfordon. Siemens Healthineers utvecklade svagt till följd av besvikelse rörande dess verksamhet inom diagnostik.

Andra negativa bidragsgivare under månaden var Bureau Veritas, Croda International och DKSH.

Under månaden köpte fonden in fyra nya innehav. Dessa var industrijätten Siemens, gruv- och bergbrytningsteknikbolaget Epiroc, medicinteknikbolaget Convatec Group och diagnostikbolaget Qiagen. Samtliga beskrivs av förvaltarna som ledande i sina respektive branscher och har starka strukturella tillväxtutsikter.

Avslutningsvis konstaterar förvaltaren att entusiasmen för halvledarindustrin och AI under månaden visar att marknaden fokuserar på långsiktigheten och potentialen i tekniken.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var RELX, ASML och Schneider Electric med portföljvikter om 6,0, 5,2 respektive 5,0 procent.

Schroder ISF European Special Situations, %maj, 2023
Fond MM, förändring i procent1,0
Index MM, förändring i procent-2,5
Fond i år, förändring i procent11,1
Index i år, förändring i procent8,5
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER