Bildkälla: Stockfoto

Schroder ISF European Special Situations ökade 12,2 procent i juli - stark månad för tillväxtaktier

Fonden Schroder ISF European Special Situations steg 12,2 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 7,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 22,7 procent och är därmed sämre än index som har minskat 7,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltarduo bestående av Leon Howard-Spink och Paul Griffin.

Inledningsvis skriver förvaltarduon att juli var en stark månad präglad av återhämtning för många bolag. Det märktes tydligt att tillväxtaktier började överträffa värdeaktierna i samband med de höjda förväntningarna om att amerikanska räntehöjningar snart kan avta.

De största positiva bidragsgivarna under juli månad var Weir Group, Schneider Electric och Prysmian som alla tre presenterade starka delårsrapporter. Både Schneider och Prysmian höjde sin guidning för helåret. Även IT-sektorn hade en stark månad där ASML Holding, VAT Group och Infineon stack ut extra mycket.

I den negativa vågskålen återfanns bland annat Gerresheimer. På grund av oron kring energikostnader i Europa, framför allt i Tyskland, återspeglades marknadens oro i bolagets prestation. Förvaltarduon lyfter dock att bolaget har en hedge som erbjöd betydande skydd mot stigande gaspriser.

Även Getinge, Adidas och Siemens Healthineers tyngde portföljen. Dessa bolag påverkades fortfarande av komponentbrist, högre frakt- och energikostnader samt av de senaste effekterna av covid-19 i Kina.

Avslutningsvis lyfter förvaltarna att fondens cykliska bolag har starka balansräkningar och stöds av strukturella tillväxtdrivkrafter på medellång sikt och bör därmed klara sig igenom en potentiell recession.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var RELX, ASML och Nestle med portföljvikter om 6,0, 5,4 respektive 5,1 procent.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot Storbritannien med en portföljvikt om 14,7 procent. Därefter följde Tyskland och Sverige med vikter om 14,2 respektive 13,7 procent.

Största sektor var industri, följt av informationsteknologi och hälsovård.

Schroder ISF European Special Situations, %juli, 2022
Fond MM, förändring i procent12,2
Index MM, förändring i procent7,6
Fond i år, förändring i procent-22,7
Index i år, förändring i procent-7,3
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER