Bildkälla: Stockfoto

Schroder ISF European Special Situations ökade 2,5 procent i juli - minskade i Hexagon

Fonden Schroder ISF European Special Situations steg 2,5 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,0 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 14,7 procent och är därmed bättre än index som har ökat 13,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltarduo bestående av Leon Howard-Spink och Paul Griffin.

Inledningsvis skriver förvaltarna att paneuropeiska aktier steg under månaden.

Bland de ledande bidragsgivarna återfanns halvledarmaterialtillverkaren Soitec och halvledarutrustningsgruppen BESI. Andra starka bidragsgivare var Azelis, DNB och DKSH.

Däremot var Hexagon den huvudsakliga negativa bidragsgivaren, särskilt efter ett svagt halvårsresultat och kritik från blankarfirman Viceory. Även Prysmian och Schneider Electric tappade under månaden.

Förvaltarna minskade innehavet i Hexagon, och ökade i Siemens och Epiroc. Fonden ökade även positionerna i DKSH och Borregaard efter starka resultat, samt i Saint Global.

Under månaden sålde fonden delar av innehavet i VAT Group efter stark utveckling, samt i Lonza till följ av svagare trend i viktiga divisioner.

Den övergripande bilden av rapportsäsongen beskrivs ha varit positiv. Trots detta har vissa företag inom kemikalieområdet känt av press. Förvaltarna fortsätter fokusera på de långsiktiga utsikterna för fondens innehav, särskilt inom energiomställning och utvecklingen av smarta städer.

"Marknaderna är för närvarande i en balansgång mellan kortsiktiga bekymmer och den tillväxtpotential som erbjuds av långsiktiga strukturella trender", säger förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid kvartalsskiftet var RELX, ASML och Schneider Electric med portföljvikter om 6,0, 4,8 respektive 4,7 procent

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot Tyskland med 13,2 procent av allokerat kapital. Därefter kom Storbritannien och USA med vikter om 13,1 respektive 12,1 procent.

Största sektorer var samtidigt industri, hälsovård och informationsteknologi med exponeringarna 45,6, 18,7 respektive 16,1 procent.

Schroder ISF European Special Situations, %juli, 2023
Fond MM, förändring i procent2,5
Index MM, förändring i procent2,0
Fond i år, förändring i procent14,7
Index i år, förändring i procent13,3
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER