Riskaptiten kom tillbaka efter ett par månader med stor osäkerhet. Marknaden förväntar sig att Fed är klara med räntehöjningarna och spekulationer görs om en sänkning redan under första halvåret 2024.
Inflationen i både USA och Europa faller, men än på höga nivåer. De europeiska ekonomierna visade på fortsatt inbromsning medan amerikansk ekonomi var förvånansvärt stark.
"Den strama amerikanska arbetsmarknaden och risken för lönedriven inflation är fortfarande av yttersta betydelse för Feds kommande räntebeslut. Strejker inom bilindustrin med krav på höjda lönenivåer hjälper heller inte till för att stävja den framtida löneökningstakten", skriver förvaltarna.
Ekonomisk statistik i Kina pekade på en stapplande ekonomi med fallande bostadspriser och inga signaler på ökad inhemsk efterfråga. Samtidigt är det geopolitiska läget fortsatt kritiskt, visserligen gav en tillfällig vapenvila mellan Hamas och Israel visst stöd.
Stigande amerikanska oljelager och oro för global tillväxt gav något sjunkande oljepris. Svenska kronan stärktes mot de flesta andra valutor.
En svag amerikansk dollar och lägre räntor gav negativa bidrag till avkastningen. Fonden fick positiva bidrag från långa aktieterminer i främst Nasdaq och S&P500 samt Nikei225. Det största negativa bidraget på räntesidan kom från korta positioner i amerikanska terminer med lång löptid, medan det på valutasidan kom från lång amerikansk dollar mot främst kanadensisk dollar och nya zeeländska dollar.
Trots fondens positionering för stigande räntor, är man lång i både Japan och Europa. Man är samtidigt inte heller entydigt lång amerikansk dollar, utan är exempelvis kort dollarn mot euro och brittisk pund. Aktiesidan gick under månaden över till att bli nettolång men man är korta i exempelvis Russel2000 och FTSE100.
SEB Asset Selection C SEK - Lux, % | november, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | -1,88 |
Fond i år, förändring i procent | -2,86 |