Vidare noterade förvaltarna att flera av världens centralbanker höjt sina räntor i takt med att inflationsstatistiken fortsatt överraska på uppsidan. I slutet av perioden valde även Riksbanken att höja reporäntan till 0,25 procent och signalerade för ytterligare två till tre höjningar under året.
"Många experter togs på sängen av Riksbankens agerande då förväntansbilden var att den första höjningen skulle ske i samband med räntemötet i juni. I marknaden var dock en räntehöjning till stora delar redan diskonterad vilket dämpade de omedelbara effekterna av beslutet. Räntebanan som också presenterades i samband med direktionsmötet var överraskande hökaktig, något som höjde förväntningarna om kommande räntehöjningar. För närvarande indikerar prissättningen en styrränta på 1,50 procent vid årsskiftet vilket innebära att räntan höjs med mer än 25 punkter vid ett antal av de möten som återstår i år", skriver förvaltarna.
Kreditmarknaden spretade åt olika håll under månaden. Den internationella marknaden sjönk tillsammans med oron över stigande räntor och ökade osäkerheten för världsekonomin. Den nordiska marknaden stod emot bättre genom det höga inslaget av obligationer med en rörlig ränta och inflöden av företagsobligationer.
Rapportsäsongen har dragit igång där många bolag lämnat förhållandevis bra rapporter men flaggar inför framtiden i och med kriget i Ukraina samt den stigande inflationen. Många bolag har även meddelat att de kommer att lämna den ryska marknaden vilket kan medföra en del engångskostnader.
Simplicitys deltog under månaden i emissioner bland annat i det danska försäkringsbolaget ALM Brand och det svenska investmentbolaget VEF.
Ränte- och kreditdurationen uppgick till 0,85 respektive 3,36 år. De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Scania, Corem och FNGBB. Gällande fondens geografiska exponering var Sverige och Norge de största regionerna med 51,0 respektive 11,4 procent.
Simplicity Företagsobligationer A, % | april, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -0,04 |
Fond i år, förändring i procent | -2,21 |