Bankens kontoinlåning har till stor del bestått av insättningar från ett antal stora kunder inom tekniksektorn och dessa medel har i sin tur placerats i amerikanska statsobligationer. När företagen nu valde att plocka ut sina pengar tvingades banken att sälja sina innehav i statspapper med stora förluster och tvingades tillslut också gå i konkurs.
"För att inte skapa panik, agerade amerikanska myndigheter snabbt och meddelade att de kommer att garantera alla insättares pengar vilket även innefattar de medel som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Skadan var dock redan skedd och detta skapade stor turbulens i marknaden", skriver förvaltarna.
I Europa blev även den krisdrabbade banken Credit Suisse tillslut tvångsuppköpt av UBS till en kraftig rabatt.
Kreditmarknaden präglades av turbulensen i banksektorn där den initiala reaktionen var negativ för de flesta bankobligationer. Situationen lugnade dock ned sig och efterhand dök det upp köpintressen i de bolag som bedöms ha hög kvalitet och låg risk, däribland de nordiska bankerna.
"Aktiviteten i primärmarknaden var god under inledningen av mars, därefter mattades den av i takt med att volatiliteten ökade. Vi deltog bland annat i emissioner i Telia, Tryg Forsikring, Securitas och Hoist Finance."
Ränte- och kreditdurationen uppgick till 0,99 respektive 2,81 år.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Nordea, Loomis och Volvo Car med exponeringar om 1,6, 1,5 respektive 1,4 procent.
Gällande fondens geografiska exponering var Sverige och Norge de största regionerna med 58,2 respektive 10,0 procent av av fondens allokerade kapital.
Simplicity Företagsobligationer A, % | mars, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | -1,07 |
Fond i år, förändring i procent | 1,75 |