Bildkälla: Stockfoto

Skandiabankens morgonbrev 20201123

God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen uppåt


Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,43 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,32 procent och DAX 30 terminen stiger 0,42 procent.




New York

De amerikanska börserna backade på fredagen med den stigande coronasmittan i fokus liksom beskedet att finansdepartementet inte kommer förlänga nödlånsfaciliteter som har getts till Federal Reserve.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 0,68 procent till 3 557,54. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,70 procent som lägst och -0,02 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite backade med 0,42 procent till 11 854,97. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,44 procent som lägst och 0,26 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, plus 0,05 procent, medan IT noterades för den svagaste utvecklingen, minus 1,05 procent.

Räntan på den amerikanska tioårsräntan sjönk 2 punkter till 0,83 procent. Under morgonen noteras räntan till 0,83 procent.

Brentoljan steg 1,72 procent till 44,96 dollar och WTI-oljan ökade 1,24 procent till 42,42 dollar. Brent står i dag i 45,28 dollar, medan WTI-noteringen är 42,65 dollar.

Guldpriset steg 0,59 procent till 1 872,40 dollar. I dag står guldet i 1 871,90 dollar.

Dollarn stärktes till 1,1856 mot euron, från 1,1878 dagen innan. Under morgonen står dollarn i 1,1878.

En dollar kostar 8,5985 kronor, att jämföra med 8,6224 igår.





Asien

Börserna i Asien rör sig överlag uppåt på måndagen. I Japan är börserna stängda på grund av helgdag. Statistik från Sydkorea visar att exporten ökat med 11,1 procent under de första 20 dagarna i november, jämfört med samma period året innan

Sydkoreanska Kospi-indexet var under morgonen upp med 1,9 procent medan kinesiska Shanghai Composite ökade 1,1 procent.



Företagsnytt:

Astra Zeneca meddelar idag att deras vaccinkandidat AZD1222 nådde primärmålet och är effektivt mot covid-19 efter att fas II- och III-studierna i Storbritannien och Brasilien har genomförts. Inga allvarliga fall eller hospitalisering har inträffat. Ett av doseringsalternativen påvisade en effektivitet om 90 procent om man först tar en halv dos och sedan en full dos med minst en månads mellanrum.

Ett annat alternativ var hela doser med minst en månad mellan. Det gav en effektivitet om 62 procent. En kombinerad analys visar därmed på en genomsnittlig effektivitet på 70 procent.


Statliga LKAB vill investera upp emot 400 miljarder kronor för en omställning mot mindre utsläpp genom att använda en vätgasbaserad process för att ersätta tillverkningen av järnmalmspellets.

Lundin Mining har till slut lyckats enas med fackförbundet AOS Union vid den chilenska koppargruvan Candelaria, om ett nytt kollektivavtal.

Utbildningsbolaget Engelska Skolan kommer att avnoteras från Stockholmsbörsen den 4 december.

Mips ska göra återköp av egna aktier med högst 7 000 stycken.

AIK Fotboll har erhållit cirka 7,7 miljoner kronor i stöd av Riksidrottsförbundet. Stödet delas ut för att kompensera klubben för effekterna från coronapandemin.

ABG Sundal Collier har i egenskap av stabilitetsansvarig avslutat sina stabiliseringsåtgärder i pappersbruksbolaget Nordic Paper.

Casinobolaget Leovegas lanserar LeoJackpot som är en unik och rekordstor jackpot där spelaren har chans att vinna 50 miljoner kronor direkt i mobilen.




Affärer:


Evolutions erbjudande till aktieägarna i Nent Group har accepterats av ägare med ett sammanlagt innehav om cirka 94 procent av aktierna i Netent.



Sverige:

Statsminister Stefan Löfven påminde i sitt tal till nationen på söndagskvällen att covid-19 inte är över och att alla måste fortsätta ta eget ansvar för att hindra smittspridningen. Han sade också att många hade slarvat när det kommer till att följa råd och rekommendationer.



Från omvärlden:


Franska storbanken Credit Agricoles italienska dotterbolag har lagt ett bud på italienska banken Credito Valtellinese, Creval till en premie om drygt 21 procent mot stängningskursen. Budet i sin helhet är värt 737 miljoner euro, motsvarande 7,5 miljarder kronor.

Oljejätten BP kommer sälja sitt huvudkontor vid St James i London till det Hongkongbaserade investmentbolaget Lifestyle International. Förvärvssumman uppgår till 250 miljoner pund.

Finansjätten Blackstone ämnar att resa ytterligare 5 miljarder dollar för att upprätta ännu en riskkapitalsfond med fokus på Asien.

USA:s tillträdande president Joe Biden uppges ha valt Anthony Blinken som ny utrikesminister, enligt New York Times som hänvisar till källor.

USA kan börja vaccinera sin befolkning mot covid-19 runt den 11 december om läkemedelsmyndigheten, FDA, godkänner Pfizers ansökan. Det uppgav USA:s vaccinsamordnare.

USA:s president Donald Trump har framlagt två nya förslag kring prissättningen av läkemedel: Det offentliga sjukförsäkringssystemet Medicare ska få betala samma pris på vissa dyra läkemedel som andra utvecklade länder och att läkemedelsbolagen måste erbjuda rabatter direkt till kunder via apotek, snarare än via försäkringsbolag och andra sätt. Han presenterar dem efter att han anklagat Pfizer och Moderna att medvetet ha väntat med vaccinnyheterna efter valet som hämnd för att han velat få ned läkemedelspriserna.

Storbritannien kan mot slutet av veckan ge tummen upp för användning av det coronavaccin som Pfizer och Biontech tagit fram. Det uppger regeringskällor för tidningen The Telegraph.

Twitter kommer lämna över det officiella kontot för amerikanska presidenten, @potus, till Joe Biden-administrationen den 20 januari 2021.




Insider:

G5 Entertainments vd har sålt aktier för nära 34 miljoner kronor. Även närstående till operativa chefen och medgrundare har sålt aktier. Här handlar det om 4,8 miljoner kronor.



Aktierekommendationer:

Börsveckan rekommenderar köp av Medicover, Mips, Enlabs och Cavotec i den senaste utgåvan. Tidningen ger rådet avvakta för Feelgood och Neste.

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för Spotify. “För den som är långsiktig och gillar teknikbolag med goda tillväxtmöjligheter under lång tid framöver behöver det inte vara fel att ha en liten post Spotify. Vi stannar dock med ett neutralt råd på aktien", skriver tidningen.
Affärsvärlden ger säljråd för MTG. “Det blir ingen uppdelning av MTG i två bolag inom spel respektive e-sport. Inte just nu i alla fall. Då ser aktien inte särskilt spännande ut”, skriver tidningen i en analys.

Bernstein inleder bevakning på Elekta med market perform och riktkurs 120 kronor

Investmentbolaget Latour får en säljrekommendation av Dagens industri på grund av den höga substanspremien.

Redeye återupptar bevakning på Clavister med motiverat värde 10 kronor i basscenariot, värderingsintervall 4-20 kronor



Håll ögonen på i dag:

BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Dicot, Maha Energy, Novus Group, Onoterat, Recyctec, S2Medical

12:30 Multiq

Utländska rapporter
Ospecificerad tid: Megafon

Stämmor
JM (extra), Qliro (extra), 09:00 Aros Bostadsutveckling (extra), 10:00 Delarka Holding (extra), 15:00 Scandinavian Biogas (extra)

Handlas exklusive utdelning
Hexpol (utd 2,30 kr), Magnolia Bostad (utd 2,00 kr)

Corporate Actions
Curando Nordic exklusive rätt N 1:1, 40 öre per aktie
Scandion Oncology exklusive rätt N 1:2; 22 kronor per aktie

Börshandel
Tokyobörsen stängd

Övriga händelser
Global zinkproduktion
Textilwirtschaft veckoförsäljning

MAKRO
09:15 Frankrike PMI tjänstesektorn preliminär
09:15 Frankrike PMI industri preliminär
09:30 Tyskland PMI tjänstesektorn preliminär
09:30 Tyskland PMI industri preliminär
10:00 EMU PMI tjänstesektorn preliminär
10:00 EMU PMI industri preliminär
10:00 Sverige näringslivets försäljning
10:30 Storbritannien PMI industri preliminär
10:30 Storbritannien PMI tjänstesektorn preliminär
12:00 Sverige AF veckostatistik
14:30 USA Chicago Fed index
15:45 USA PMI tjänstesektorn preliminär
15:45 USA PMI industri preliminär
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER