Bildkälla: Stockfoto

Stark utveckling för trendföljaren trots ett turbulent år på börsen - SEB Asset Selection

SEB Asset Selection är en aktivt förvaltad trendföljande CTA-fond vars målsättning är att över tid leverera en genomsnittlig årsavkastning motsvarande den riskfria räntan plus fem procent. Fonden förvaltas enligt en kvantitativ investeringsprocess där man försöker förutse prisutvecklingen för olika tillgångsslag.

Finwire har träffat fondens förvaltare Otto Francke och Mikael Nilsson. Förvaltarna har tillsammans med sitt team utvecklat en systematisk investeringsstrategi och har varit ansvariga över fondens förvaltning sedan 2020.

“SEB Asset Selection är en av de äldsta, om inte den absolut äldsta CTA-fonden i UCITS-format globalt sett. Strategin grundades 2006 och har alltså 16 år på nacken. Egentligen har strategin varit ungefär densamma sedan start”, säger förvaltaren Otto Francke.

Fonden har i dagsläget en exponering mot obligationer, aktier och valutor.

“Vi handlar bara futures, det vill säga väldigt likvida kontrakt som handlas dagligen. Vi försöker hitta trender i dessa tre tillgångsslagen. Vi kan även handla andra tillgångar, men just nu fokuserar vi på dessa tre”, menar Mikael Nilsson.

Fonden har sedan årsskiftet avkastat cirka 24 procent och en starkt bidragande faktor till avkastningen är fondens valutaexponering.

“Om man tittar på förra året som var ett väldigt starkt aktieår, så kom vi in i detta år med en lång aktieexponering vilket har inneburit att vi förlorat pengar på aktier, men samtidigt har vi tjänat rätt bra på räntor och valutor. Vi har varit långa den amerikanska dollarn mot ett antal andra valutor. Sedan har vi tjänat pengar på att vara kort obligationer främst med exponering mot Europa och Nordamerika”.

För tillfället är nettoexponeringen i fonden ungefär noll mot aktiemarknaden där man är kort mot Europa och USA men lång mot aktiemarknaden i Asien, framförallt mot Japan. Förvaltarna har valt att korta räntor till största delen av året men även haft en lång exponering mot den japanska tioåringen i perioder. På valutasidan i fonden har man varit lång mot den amerikanska dollarn nästan uteslutande under året.

Nu är nettoexponeringen mot dollarn ungefär +60 procent och nettoexponeringen mot aktier är -2 procent. På räntesidan uppgår nettoexponeringen till -74 procent.

“Om man istället tittar på vilken risk vi har i portföljen, vilket är något vi fokuserar mer på än exponeringen så kan vi säga att om risken förra året låg mest på aktiesidan har den i år istället skiftat till att ligga på ränte- och valutasidan”, menar Francke.

När det gäller hur långt tillbaka fondens modell tittar för att försöka prognostisera framåt väljer förvaltarna att titta på data 6-7 månader bakåt i tiden.

“Det innebär att vi inte är tillräckligt snabba för att hinna reagera på en veckas horisont. Om det händer någonting nu och marknaden återhämtar sig inom en vecka hinner inte vi in och ut, där är vi för långsamma. Vi är en medium term-CTA vilket är en ganska vanlig tidshorisont att förhålla sig till. Om man tittar på statistik visar det sig att någonstans där ligger den optimala punkten för hur långt tillbaka man ska titta enligt oss”, fortsätter Nilsson.

Enligt förvaltarna bör SEB Asset Selection ses som ett komplement till en investerares sparportfölj.

“När det gäller trendföljare har de historiskt sett gått bra när traditionella tillgångsslag haft det svårt. Om man tittar på hur ett trendföljande index utvecklats de senaste 40 åren och periodens tio största drawdowns för aktiemarknaden ser man att vid åtta av de tio senaste nedgångarna har trendföljande strategier levererat positiv avkastning. Så jag tycker man borde se det ur en portföljkontext där du får positiv avkastning över tid men också en diversifierande effekt jämfört med din aktie- och obligationsportfölj”, menar Francke.

“Sen kanske det inte ska vara den största position i din portfölj men däremot bör den ligga där som en del av sparandet över tid”, fortsätter Nilsson.

Avslutningsvis väljer förvaltarna att lyfta fram att utvecklingen bland CTAs varit att man utökar sin modell med olika signaler och kanske blivit något annat än en ren trendföljare. Då kan det enligt förvaltarna vara svårt för investerare att veta vad man egentligen har köpt.

“Vi försöker vara en ren trendföljare och vi tror att vi kan fånga det allra mesta av alfat som finns genom en relativt robust och ‘enkel’ strageti” säger Mikael Nilsson.

“Vi försöker också göra det så pass enkelt att när vi bygger våra modeller ska vi förstå vad det är vi faktiskt får ut. Jag har jobbat med systematisk strategi länge och det finns en risk att man gör saker och ting för komplext för att överoptimera. Vi tror att det finns en stor fördel i att hålla modellen robust och hålla det tillräckligt enkelt för att förstå vad det är man stoppar in och får ut. Då kan man också förklara vad man gör för investerare”, avslutar Francke.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER