Bildkälla: Stockfoto

Strand Företagsobligationsfond ökade 0,83 procent i juni - stark avslutning på H2

Fonden Strand Företagsobligationsfond steg 0,83 procent i juni, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,77 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,61 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Mari Fors Rhenman och Carl Johan Lagercrantz.

Inledningsvis skriver förvaltarna att både juni var en stark månad där man inte upplevde en enda negativ dag i fondens NAV, vilket inte hör till vanligheterna. Tack vare en hög förräntningstakt och bra urval uppges fonden ha stigit under månaden.

"Juni blev en aktiv månad i primärmarknaden av företagsobligationer. Faktum är att första halvan av 2024 i och med det slår tidigare rekord på emitterad volym i nordisk high yield. Vi har varit involverade i flertalet transaktioner under månaden där vi bland annat har deltagit i emissioner med Compactor, Ellos och Klarna Checkout", skriver förvaltarna.

Nu uppges den nordiska kreditmarknaden vara inne i en lugnare fas där takten av nyemissioner avtar och förväntas komma igång igen till andra halvan av augusti.

Fondens förräntningstakt ligger på cirka 7,6 procent, kreditlöptiden på 2,57 år och räntedurationen på 0,68 år.

Vidare lyfter förvaltarna fram några av fondens större innehav inom de tre investeringskategorierna: Case, Carry och Quality.

Inom Case, som innebär placeringar man tror kommer generera bättre avkastning än de rullande kupongerna, lyfter man fram Heimstaden AB, Klarna Checkout och Sirius Point.

Inom Carry, innehav med hög och stabil förräntningstakt, lyfter man fram Hoist Finance, Sdiptech och Landshypotek Bank AT1.

Slutligen lyfter man inom kategorin Quality, vilket innebär likvida innehav och av hög kreditvärdighet men med längre förräntningstakt, fram Lantmännen, Latour och Scania.

Strand Företagsobligationsfond, %juni, 2024
Fond MM, förändring i procent0,83
Index MM, förändring i procent0,77
Fond i år, förändring i procent6,61
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER