Bildkälla: Stockfoto

Strand Företagsobligationsfond ökade 1,20 procent i maj - Riksbanken inledde sin sänkningscykel

Fonden Strand Företagsobligationsfond steg 1,20 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,59 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,84 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,63 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Mari Fors Rhenman och Carl Johan Lagercrantz.

Inledningsvis lyfter förvaltarna att Riksbanken satt igång sin räntesänkningscykel medan den amerikanska centralbankens förväntade sänkningar flyttas fram i tiden.

"Kvar på bordet för USA:s del har vi förväntan om lite drygt en sänkning som väntas under hösten. Frågan är om den ens kommer", frågar sig förvaltarna.

Ur ett emissionsperspektiv uppges maj varit en intensiv månad. Fonden uppges varit involverade i flertalet transaktioner, bland annat från Topsoe, Storskogen och Afry.

Förvaltarna var även aktiva på sekundärmarknaden där man bland annat ökade i återförsäkringsbolaget Sirius Points efterställda obligation. Förvaltarna tror att Sirius kommer vara benägna att lösa denna obligation i närtid.

"Obligationen handlas idag till kurs 90-91 och kan som tidigast lösas till kurs 100 den 22 september i år."

Vidare lyfter förvaltarna att man för att förtydliga fondens strategi och arbetssätt kommer man presentera fondens innehav i kategorierna case, carry och quality.

I kategorin case har man obligationer man ser en uppsida i som är större än den förväntade förräntningstakten och kan innehålla investment grade, high yield samt icke betygsatta obligationer.

Inom kategorin carry hittar man vad förvaltarna kallar för stommen till fonden som ger en stabil och bra förräntningstakt med cirka 200 baspunkter över referensräntan eller mer.

Sista kategorin, quality, har som syfte att balansera upp kreditrisken och likviditeten i fonden.

"Här fångar vi upp stabila bolag med stark balansräkning vars obligationer har en god likviditet. Majoriteten i denna kategori är betygsatta investment grade-bolag men en del kan även bestå av bolag som inte har ett publikt kreditbetyg men som betraktas och handlas som investment grade."

Gällande fördelningen mellan de olika kategorierna står case för 29 procent av portföljen, quality för 24 procent och carry för 43 procent. Fondens kassa uppgick vid månadskiftet till 4 procent.

Fondens årliga förräntningstakt har sedan årets start sjunkit från cirka 8,5 procent till 7,5 procent innan avgifter. Detta uppges vara en naturlig konsekvens när kreditspreadarna sjunker och av att stibor 3 mån sjunkit från cirka 4 procent till cirka 3,75 procent. Kreditdurationen uppgick vid månadsskiftet till cirka 2,8 år och räntedurationen uppgick till cirka 0,84 år.

Strand Företagsobligationsfond, %maj, 2024
Fond MM, förändring i procent1,20
Index MM, förändring i procent0,59
Fond i år, förändring i procent5,84
Index i år, förändring i procent1,63
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER