"Osäkerheten förstärks dessutom av att Trump ännu inte tillträtt, vilket gör att det är svårt att avgöra vad som blir verklighet och vad som endast är förhandlingsspel. En intressant faktor i sammanhanget är att de svenska bolag som säljer och producerar mycket i USA, trots fördelen, hittills inte gått bättre på börsen än de bolag som producerar utanför USA:s gränser", skriver förvaltaren.
Det tilläggs att det troligtvis beror på att hela världens tillväxt kan påverkas av ett potentiellt handelskrig och att det även drabbar de företagen.
"Den viktigaste faktorn i sammanhanget är dock att de stora kapitalflödena för placeringar går från länder som Sverige och övriga Europa till USA. Detta kan också förklara varför den 10-åriga statsobligationsräntan i USA sjunkit något sedan valet trots att tullar normalt är inflationsdrivande."
Dessutom har de femåriga inflationsförväntningarna sjunkit sedan valet, vilket förvaltaren beskriver som förvånade och delvis förklarar med att marknaderna var inställda på en valseger för Trump före valet.
Vidare skriver förvaltaren att det är möjligt att aktiemarknaden har överreagerat och att det kan röra sig om ett förhandlingsspel för att få igenom andra förändringar. Den svenska börsutvecklingen beskrivs som överdrivet svag efter valet, särskilt för småbolagen.
"Många av småbolagen har dessutom ett betydligt större beroende av den svenska konsumentmarknaden som nästa år kommer att gynnas kraftigt både av sjunkande räntor och skattesänkningar. Vi fortsätter därför att ha en positiv syn på aktiemarknaden under de närmaste månaderna", avslutar förvaltarna.
De största innehaven i fondens aktieportfölj vid månadsskiftet var Indutrade, Castellum, Autoliv, SEB och Atlas Copco.
Aktievikten uppgick vid månadsskiftet till 58,9 procent inklusive ett innehav i en global aktiefond.
Strand Förmögenhetsfond, % | november, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | -0,40 |
Index MM, förändring i procent | -0,20 |