Bildkälla: Stockfoto

TA KOMMANDO ÖVER AKTIEPORTFÖLJEN

TA KOMMANDO ÖVER AKTIEPORTFÖLJEN

Det är en fasa för de flesta att se sin aktiedepå krympa ihop. Det är bevisat att smärtan är den dubbla att förlora pengar än tillfredsställelsen att tjäna dem.

Enkelt räknat och avrundat står smärtan för 2/3-delar, tillfredsställelsen att tjäna dem 1/3-del. Sannolikheten till välmående ligger på den svagaste sidan och signalen bör vara ”var försiktig”.  Ändå gillar folk att chansa för att få just den där ”kicken” som kan uppstå ifall man har valt just den aktien som rusar norrut i sin depå.

När du väljer att investera pengar i en viss aktie, vilken research gör du innan? Räcker det med att aktien halverats i värde från toppen sett, nu är den billig? Räcker det med ett tips från en tidning eller någon vän som ”kan” aktier bättre än dig?

Räcker det med att bolaget verkar i en bransch du tror mycket på? Räcker det med att bolaget är branschledande och värderingen har kommit ned en bit? Svarar du "ja" på någon av dessa frågor så är det dags att tänka om.

Jag får frågan dagligen, vilken/vilka aktier man ska köpa? Jag svarar alltid att det är bättre att lära sig tekniken själv, att hitta rätt i aktiedjungeln. Ett aktietips är egentligen bara förankrat till nästa rapporttillfälle. Det går snabbt därute, ett bolag som är i hetluften kan vara ”out” bara ett halvår senare. Aktietips är lite som mjölken i kyldisken på ICA, den har ett bäst före datum angivet.

När väl en aktiepost är inköpt blir kommande information runt bolaget extra intressant. Företaget kanske nämns i tidningar, web-tv, poddar, ekonominyheter etc. Problemet många har är att de redan bestämt sig för att ta alla nyheter som positiva. Har finanschefen sålt hälften av sina aktier i bolaget med anledning att hen ska bygga hus, så tolkas det gärna positivt. Har den organiska tillväxten stannat upp så är det också positivt, bara en formsvacka som snart går över.

Se verkligheten innan den blir verklighet. Lite som ishockeyproffset Wayne Gretsky sa, fokusera inte på var pucken är utan var den kommer att vara. Lyssna och läs, bearbeta sedan all information objektivt med neutral hjärna och kom fram till en logisk slutsats. Behålla, köpa mer, minska, sälja allt.

Hur långt ska man tillåta att en aktie ska få gå ned i kurs innan man tar till några åtgärder? Jag hävdar att vid glidande medelvärde 200 så klingar klockorna. 

I min förvaltning gör jag en objektiv analys över företaget vid MA200 där det finns tre olika alternativ. Behålla, halvera, sälja alla aktierna i företaget.

Visar min analys att företaget är intakt så behåller jag min aktiepost ett tag till. Fortsätter bolagets aktiekurs att underprestera så åker aktierna obönhörligen ut. Jag tänker alltid, var gör pengarna bäst nytta? I detta bolag eller i något annat.

Något som aldrig förekommer i min förvaltning är att jag ”snittar ned” det vill säga köper mer aktier i ett bolag som ligger under MA200. På så sett så finns inga surdegar i min aktieportfölj.

Vill man ta kommando över aktiemarknadens mystik och aktieportföljens avkastning, så är det viktigt att man lär sig hantera alla hot som ständigt målas upp. Se alla hot som just hot, men hur ofta realiseras de? Om hotet skulle realiseras, hur skulle det påverka aktiemarknaden därefter? Experterna har ofta fel, jag minns Brexit och Trump. Låt det hända och ta konsekvenserna då, men var försiktig med derivat och belåning.

Vi har under tio års tid hört att bostadsmarknaden varit högt värderad, med hot om att snart kommer kraschen. Men den har bara fortsatt upp för att förra året bromsa in. När man köper ett boende kommer det alltid att kännas dyrt för stunden, men billigt när man fått perspektiv på det.

[widget_subscribe]

Detsamma gäller börsen, den är högt värderad och mängder av hot målas upp. Se det i ett längre perspektiv i stället, aktier är överlägset allt annat sparande över tid. Bara man köper kvalitetsaktier.

Ett annat hot det tjatats om i åratal, bered dig på en skakig börsresa. Faktum är att de senaste fem börsåren varit de lugnaste sedan jag började mäta volatilitet på Stockholmsbörsen 1982.

Våra bolag på börsen är analyserade av många, ständigt haglar det in framtida prognoser och riktkurser. Men om prognosen slår fel straffas oftast bolagets aktiekurs hårt. Därför tycker jag det är viktigt att bolaget presterar här och nu till en sund värdering.

Hur har du det i din aktieportfölj? Presterar dina bolag fundamentalt idag till en sund värdering? Eller ska dina bolag prestera i en framtid? Ligger merparten av dina bolag på sista frågan bör du ta en funderare. Är framgången redan diskonterad?

/KAVASTU

Intresseanmälan till höstens utbildningsevent - Kavastus Trender 4.0

Nu har du chansen att föranmäla intresse till höstens utbildningskurser, vilket säkerställer att du erhåller information och skarp eventanmälan före allmänheten.

Vi vill understryka att trycket tenderar att vara högt inför dessa event, där flera eventdatum i fjol bokades fulla på kort tid. En intresseanmälan förbättrar därmed dina odds avsevärt att få en plats till något av årets kurstillfällen.

TILL VÅR KAMPANJSIDA

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER