Förväntningarna kring att inflationen skulle ha nått sin topp är enligt förvaltarna en trolig anledning till de sjunkande långräntorna. Samtidigt har en ökad risk för lågkonjunktur påverkat ränteutvecklingen.
"Vi hoppas på en mjuklandning av ekonomin, dock är den ekonomiska utvecklingen fortsatt svår att förutsäga. Hushållen pressas från många olika håll och ett tydligt trendbrott av den stigande inflationen i både USA och Europa vore en välkommen julklapp", skriver förvaltarna.
Swedish Match avyttrades under månaden till följd av budet från Philip Morris. Denna likviditet allokerades istället i Investor, Industrivärden, Kinnevik samt Microsoft och Amazon.
Kinas något lättade pandemirestriktioner har mötts av optimism vad gäller globala logistikkedjor. Även lyxbolagen i Kina med stor andel kinesiska kunder uppges gynnas av återöppningen.
"En av våra största favoriter bland lyxbolagen är det franska ägarledda holdingbolaget LVMH med 75 olika varumärken i lyxvarusegment som Louis Vuitton, Christian Dior, Tiffany och Tag Heuer. Bolaget är ett av de största innehaven i fonden Tellus Globala Investmentbolag. Trots turbulenta tider lockar lyxvaror köpare. Aktiekursen ligger kring oförändrade nivåer sedan årsskiftet med en stark återhämtning under hösten. Vi ser fortsatt god potential i bolaget drivet av ett Kina som öppnar upp igen", fortsätter förvaltarna.
Avslutningsvis skriver förvaltarna att en fredsuppgörelse i Ukraina skulle leda till ett ljusare börsår 2023. Den kraftigt stigande inflationen ser samtidigt ut att dämpas av snabbt agerande centralbanker under året.
"Vårt huvudscenario bygger på en snabb avkylning av den globala ekonomin som dock börjar tinas upp redan nästa år när inflationen dämpas och räntorna faller tillbaka. Kristider för det goda med sig att bolagens effektiviserar sina verksamheter vilket innebär bättre marginaler och vinster när den globala tillväxten åter tar fart."
Fondens största innehav vid månadsskiftet var Berkshire Hathaway, Microsoft och Investor med portföljvikter om 7,0, 6,1 respektive 5,5 procent.
Störst geografisk exponering hade fonden mot USA, Sverige och Danmark med exponering om 61,7, 14,7 respektive 5,6 procent.
Tellus Globala Investmentbolag, % | november, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 3,8 |
Index MM, förändring i procent | 4,0 |