Bildkälla: Stockfoto

Tellus Midas ökade 1,7 procent i januari - ökat sin exponering mot bank och finans

Fonden Tellus Midas steg 1,7 procent i januari, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 3,9 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Bo Pettersson och Anders Bruzelius.

Förvaltarduon inleder med att konkludera att 2022 fick en turbulent inledning. Det skedde en tydlig sektorrotation på finansmarknaden vilket drabbade tillväxtbolag negativt medan värdebolag och finansbolag med lägre multiplar gynnades. Förvaltarna ser nedgången delvis som vinsthemtagningar efter fjolårets kraftiga uppgång och de skriver att dessa nedgångar tenderar att vara aggressiva men kortvariga.

Förvaltarduon tar upp att börshumöret främst har påverkats av en förändrad penningpolitik från den amerikanska centralbanken. De skriver att inflation framför allt har spätts på av höga energipriser, transportkostnader och stigande producentpriser. Marknaden prisar nu in fem räntehöjningar från Fed enligt förvaltarna. Samtidigt betonar de att det finns indikationer på att logistikkedjorna börjar normaliseras vilket förväntas dämpa inflationen.

Trots marknadsturbulensen steg fonden med 1,7 procent och på rullande 12 månader har fonden avkastat 21,4 procent. Förvaltarduon förklarar delvis den starka utveckling med att fonden har en stor exponering mot bank och finans vilket gynnat fonden.

Förvaltarna har valt att öka sin exponering mot bank och finans ytterligare under månaden. Bland annat har fonden köpt Deutsche Bank, Commerzbank, Danske Bank och ABN Amro. Under månaden har fonden sålt VNV Global, SOBI och en ETF iShares Global Clean Energy.

Förvaltarduon ser dock positivt på framtiden och betonar att rapportsäsongen genererat flera goda rapporter från bland annat Apple, Microsoft och Morgan Stanley. Flera bolag med starka balansräkningar flaggar dessutom för aktieåterköp och förvaltarna tror på en starkare börs under våren.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Sampo, Commerzbank och ING Groep med portföljvikter på 5,2, 5,1 och 4,9 procent.

Störst geografisk exponering var mot Sverige på 36 procent följt av USA på 15 procent och Tyskland på 8 procent.

Tellus Midas, %januari, 2022
Fond MM, förändring i procent1,7
Index MM, förändring i procent-3,9
Fond i år, förändring i procent1,7
Index i år, förändring i procent-3,9
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER