Sveriges inköpschefsindex steg till 53,1, samtidigt som den svenska kronan försvagades med 2,7 procent mot euron och 5,6 procent mot dollarn. Till följd av den ökade sannolikheten för en valseger för Trump och därmed risk för ökad inflation steg marknadsräntor på obligationer under månaden.
Vidare jämförs den politiska och ekonomiska utvecklingen i Europa och USA.
"Europa omnämns i media som ett framtida museum med svaga regeringar och haltande industrier, inte minst i Tyskland och Frankrike, så sjuder USA av innovationskraft och en stark ekonomi", skriver förvaltarna och fortsätter:
"Denna trend har sedan förstärkts efter att Trump valts till president som med Elon Musk vid sin sida får ytterligare raketbränsle till den amerikanska ekonomin i form av ökade satsningar på innovationskraft och förväntade avregleringar i ekonomin."
Det tilläggs att det förs diskussioner om vilka risker som finns gällande att tillväxten i USA och vissa länder i Asien drar ifrån Europas.
"Möjligen kan ett än mer innovativt USA smitta av sig även på Europas politiker och företagsledare som borde känna pressen till innovativa förändringar där kreativitet belönas. Europa måste ta sig i kragen om vi inte skall bli omsprungna av resten av världen!"
Gällande fondens utveckling presterade Nvidia, Maersk och Handelsbanken starkast av innehaven, medan ASML, Castellum och Rheinmetall utvecklades svagast.
Fonden minskade sin exponering mot SEB och Swedbank, samtidigt som den mot Meta ökade och en mindre position i Husqvarna initierades. Även Concentric togs in i portföljen, då aktien handlats under budnivån.
Förvaltarna spår fortsatt styrka i USA och en stark dollar. De upprepar sin positiva syn på innovationskraften i landets teknikindustri. Däremot beskrivs amerikansk inflationen riskera bli ett problem vid för expansiv finanspolitik.
Fondens största innehav vid månadsskiftet var Investor, Rheinmetall och Nvidia, med portföljvikter om 5,2, 4,7 respektive 4,5 procent.
Tellus Midas, % | oktober, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | 1,7 |