Bildkälla: Stockfoto

TIN Ny Teknik minskade 8,2 procent i april - Unity, Sinch och Embracer i negativa vågskålen

Fonden TIN Ny Teknik minskade 8,2 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 3,9 procent. På rullande tolv månader har fonden minskat 29,0 procent och är därmed sämre än index som har minskat 2,8 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Carl Armfelt och Erik Sprinchorn.

Inledningsvis skriver förvaltarduon att månaden präglats av kriget i Ukraina där Ryssland inlett en ny offensiv. Därtill har höga inflationssiffror inkommit samtidigt som den amerikanska tio-åringen närmat sig nyckelnivån 3 procent. Förvaltarna belyser att obligationsinvesterare på grund av detta haft den sämsta starten på ett år sedan 1920.

Förvaltarduon tar vidare upp innehavet Embracer som annonserade i början av maj att de förvärvar tre stycken spelstudios. Framför allt lyfter de fram spelstudion Eidos som innehar IP:n Tomb Raider som beskrivs som ett av dataspelsvärldens mest kända varumärken. Affären beräknas stängas i det tredje kvartalet varpå finansiell data kommer offentliggöras och ge en bättre översiktsbild.

Som förvaltarna nämnde i förra månadens rapport hade värderingarna nu kommit ned till historiskt låga nivåer. Därefter har kurserna fallit ytterligare och värderingarna är nu än billigare. De understryker att time in the market är viktigare än timing the market och att det är i tider som dessa det kan uppstå tidsarbitrage. De skriver att varje nedgång härifrån gör förvaltarna än mer optimistiska om framtiden.

De tre största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Evolution, Embracer och Surgical Science med portföljvikter om 8,0, 6,9 respektive 5,4 procent.

De bidrag som bidragit mest positivt under månaden var Evolution, BioGaia och Novo Nordisk. De innehav som istället bidragit mest negativt var Unity Software, Sinch och Embracer.

Största segmenten i fonden uppges vara mjukvara, hälsa och digitala varumärken med portföljexponeringar om 31, 31 respektive 22 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER