Bildkälla: Stockfoto

Tre intressanta placeringar på räntemarknaden - Di

Dagens industri lyfter i en analys fram tre intressanta placeringar på räntemarknaden. Detta då räntorna stigit till höga nivåer och avkastningen på obligationer med lägre risk börjar mäta sig med direktavkastningen för aktier.

De tre investeringar Di lyfter fram är den börshandlade indexfonden Xact Obligation, räntefonden Strand Företagsobligationsfond samt indirekta investeringar i företagsobligationer genom Nordea Fasträntebevis.

Xact Obligation beskrivs vara ett lågriskalternativ med en årlig förvaltningsavgift på 0,1 procent. Fonden följer Handelsbanken Sweden All Bond Index vilket omfattar svenska statsobligationer, säkerställda bostadsobligationer och kommunobligationer. I dagsläget består fonden av 55 obligationer. Durationen är 3,9 år och spreadexponeringen är 2,6 procent. Senaste året har fonden minskat 6,7 procent.

Strand Företagsobligationsfond, som anses ha en medelrisk, har en underliggande yield på runt 7,9 procent före avgifter. Den årliga förvaltningsavgiften ligger på 0,6 procent. Fondens som är aktivt förvaltad placerar huvudsakligen i nordiska bolag och har stigit cirka 4,5 procent sedan starten 2020.

"Underliggande yield är den avkastning som fås om alla obligationer behålls till förfall, med hänsyn taget till det pris obligationen köptes för. I Strands fall har en stor del av obligationerna rörlig ränta, FRN. Högre avkastning har för dessa kommit med automatik när 3 månader Stibor stigit från runt noll till 3 procent. För en obligation där påslaget för kreditrisk är 3 procentenheter har avkastningen dubblats", skriver Di:s Agnetha Jönsson.

Högst risk bland de placeringsalternativen Di lyfter fram har fasträntebevisen. Genom Nordea Fasträntebevis kan man idag indirekt investera i företagsobligationer. Idag finns det tio stora bolag att välja mellan där åtta av dessa har kreditbetyg i det lägre intervallet bland investment grade-betygen.

"Det är värt att nämna att förutom kreditrisken i det underliggande bolaget finns också kreditrisk på Nordea. Minsta belopp att investera är 10.000 kronor, och Nordea tar ut ett årligt arvode på 0,6 procent. Bevisen gavs ut i oktober förra året och förfaller i januari 2028. Priser ställs löpande så de går att köpa och sälja till aktuell kurs. Precis som med obligationer sjunker värdet när räntan stiger och tvärtom".
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER