Bildkälla: Stockfoto

Tufft år för utdelningsinvesterare, konstaterar Dagens Industri i uppdatering av utdelningsportföljer

Det har varit ett oerhört stökigt och tufft år för utdelningsinvesterare i svenska aktier i coronakrisens 2020. Det konstaterar Dagens Industri i sin årliga uppdatering av tidningens tre utdelningsportföljer som lanserades för fyra år sedan.

Den första portföljen med förutsägbara utdelare skötte sig efter omständigheterna bra, 8 av 11 bolag lämnade inte bara utdelning, de höjde även utdelningen. Tidningen väljer att plocka ur Duni, Beijer Alma och Knowit från portföljen. Nya aktier i portföljen är Tele2 och Cibus. Portföljen har gett en totalavkastning på 10,6 procent i år.

Den andra portföljen med högutdelare hade det tuffare, 6 av 11 bolag ställde in utdelningen helt och ytterligare två halverade utdelningen. Tidningen bedömer att det inte är meningsfullt att uppdatera denna portfölj i dagsläget. "Kanske kan vi återkomma till den när utdelningssituationen stabiliseras. Tills dess fokuserar vi på de två andra portföljerna", skriver Dagens Industri. Portföljen har gett en totalavkastning på minus 0,4 procent i år.

Den tredje portföljen med D-aktier och preferensaktier har gett en totalavkastning på minus 3 procent i år, efter ett fantastiskt 2019 som gav en totalavkastning på 16 procent. Tidningen väljer att plocka ut Klöverns preferensaktie och ersätta den med Akelius D-aktie.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER