Bildkälla: Stockfoto

Tyskland sänker tillfälligt momsen på gas från 19 till 7 procent

Tyskland kommer tillfälligt att sänka försäljningsskatten på naturgas från 19 till 7 procent för att försöka lätta på bördan för hushåll och företag som drabbas av stigande energikostnader samt en ny avgift som kan träda i kraft i oktober. Det rapporterar bland annat Bloomberg New och Reuters.

Förbundskansler Olaf Scholz tillkännagav åtgärden på torsdagen i ett uttalande. Han sade att regeringen förväntar sig att leverantörerna överför momssänkningen, som gäller från och med 1 oktober, helt till konsumenterna och att åtgärden upphör i slutet av mars 2024.

"Med detta steg minskar vi bördan för gas-kunderna totalt sett mycket mer än den börda som skapas av gasavgiften", sade Scholz. "Denna reducerade momssats kommer att gälla så länge gasavgiften tas ut".

Regeringen inför den extra gasavgiften för att hjälpa till att finansiera kompensation för importörer som tvingas betala högre priser. Det skulle kunna utlösa omfattande störningar i energiförsörjningen.

Avgiften ska träda i kraft 1 oktober och upphöra gälla slutet av mars 2024. Avgiften fastställdes denna vecka till 2,4 eurocent per kilowattimme.

Intäkterna från den nya avgiften ska användas för att kompensera de extra kostnader som uppstår för gasimportörerna. 12 importörer har redan ansökt om ersättning på cirka 34 miljarder euro.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER