Bildkälla: Stockfoto

Wall Street-bankernas fjolårsvinster gynnades rejält av SPAC-intresset

Rapporterna från de amerikanska storbankerna visar att 2020 blev ett rekordår vad gäller antalet emissionsuppdrag och att SPAC:s tog överhanden mot slutet av året.

Det totala anskaffade kapitalet till SPAC landade på 82 miljarder dollar under förra året, vilket är mer än summan av allt tidigare kapital som anskaffats till dessa bolag. Det framgår av statistik från Dealogic, rapporterar Wall Street Journal.

SPAC-bolag är börsnoterade skalbolag med målet att köpa upp onoterade bolag. När detta inträffar tar det onoterade bolaget över SPAC-bolagets plats på börsen. Om det nyblivna noterade bolaget dessutom tas emot väl på börsen kan SPAC-uppbackarna tjäna rejält på uppgången.

Siffrorna som presenteras visar att bankerna kom att tjäna stora summor på emissionerna, inklusive de för SPAC. Bäst i klassen var Goldman Sachs som drog in rekordhöga 1,12 miljarder dollar i avgifter i fjärde kvartalet. För helåret blev siffran 3,41 miljarder dollar, mer än det dubbla jämfört med 1,48 miljarder dollar 2019.

Den bank som ledde kapitalanskaffningen för SPAC i USA under förra året var Credit Suisse med nära 15 miljarder dollar. Därefter följer Citigroup och Goldman Sachs på cirka 10 respektive 7,7 miljarder dollar.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER