Bildkälla: Stockfoto

Sean George på Strukturinvest listar fem åtgärder för den svenska obligationsmarknaden

Strukturinvests investeringschef Sean George listar fem åtgärder som han menar skulle gynna den svenska obligationsmarknaden. Det skriver fondbolaget i ett pressmeddelande.

Detta gör han efter en turbulent vår när 35 fonder tvingades stänga för handel.

- Som jag ser det ligger felet inte i fondförvaltarnas agerande utan snarare i den underliggande marknadsstrukturen i Sverige. Vårens extrema turbulens på kreditmarknaden var nämligen ett ganska unikt svenskt fenomen. Om vi exempelvis tittar på USA fungerade marknaden där mycket bättre under samma period, kommenterar investeringschefen.

Nedan följer delar av de fem punkterna.

1. Införande ett rapporteringssystem för obligationshandeln
"Till skillnad från aktier, som vanligtvis handlas publikt på börsen, sker handel i företagsobligationer ofta över disk (eller OTC efter engelskans ”over the counter"). Transaktionerna genomförs utanför reglerade handelsplatser av enskilda motparter där informationen normalt inte rapporteras offentligt. I syfte att öka transparensen på obligationsmarknaden finns det i USA ett rapporteringssystem som heter TRACE (trade reporting and compliance engine). Efter en transaktion kan man, inom loppet av 15 minuter, se vilken obligation som har handlats, vilka parterna var, samt pris och transaktionsvolym."

2. Börshandlad obligationsfond (ETF)
"En sak som vi som förvaltare gör i tider av stress är att vi investerar ifrån både den långa och den korta sidan i de stora innehaven hos börshandlade obligationsfonder, så kallade ETF:er. En börshandlad fond administreras genom en process som kallas för ”Creation & Redemption” vars syfte är att balansera utbud och efterfrågan på fondandelar och därmed säkerställa att priset på andelarna inte väsentligt avviker från fondens nettoandelsvärde (NAV). Processen skapar ett stort handelsflöde och bidrar därmed till ökad likviditet i marknaden."

3. Förbättra den svenska repomarknaden
"I Sverige finns det ingen riktigt fungerande repomarknad för företagsobligationer vilket omöjliggör skapandet av en börshandlad kreditfond. En förutsättning för ETF-förvaltningen är att bankerna har möjligheten att ”blanka” obligationer. Om man inte kan låna obligationen man är ”kort” kommer produkten inte att fungera."

4. Införande av likviditetskrav på fondernas innehav
"De krav som ställs på europeiska så kallade UCITS-fonder är relativt generösa jämfört med de fonder som regleras av amerikanska myndigheter. Många investerare tror att det finns ett naturligt samband mellan en fonds likviditet och likviditeten i de underliggande tillgångarna. Det är en förenkling som ofta är helt felaktig. Enligt amerikanska SEC (Securities and Exchange Commission) ska så kallade open-ended mutual funds inte ha mer än 15 procent i illikvida tillgångar. Denna regel finns just i syfte att minimera risken för att fonder stängs för uttag."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER