Bildkälla: Stockfoto

Jupiter Pan European Smaller Companies ökade 3,9 procent i december - slog index över fjärde kvartalet

Fonden Jupiter Pan European Smaller Companies steg 3,9 procent i december, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 4,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 23,1 procent och är därmed bättre än index som har ökat 22,9 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Mark Heslop och Phil MaCartney.

Inledningsvis skriver förvaltarna att under det fjärde kvartalet steg europeiska småbolag, trots ökad volatilitet, för det sjunde kvartalet i rad. Starka rapporter tillsammans med finanspolitiska samt penningpolitiska stimulanser har hjälpt bolagen under en tid av stigande inflationsoro och ökad smittspridning.

Fonden överavkastade jämfört med index under kvartalet och positiva bidragsgivare till den relativa avkastningen var bland annat VAT Group, Bruno Cucinelli, Lectra och Thule. I den negativa vågskålen fanns bland annat innehaven i Elis, Cherry och Marr.

Under kvartalet valde fonden att avyttra sina positioner i Johnson Service Group, Ubisoft och Irish Continental. Samtidigt minskade man sitt innehav i Big Yellow. Fonden ökade innehaven i WAG Payment Solutions, Temenos och Marr under det fjärde kvartalet.

Vidare lyfter förvaltarna upp att pandemin har accelererat tillväxten av flera långsiktiga trender. Bland annat tillväxten av banksektorns digitalisering som växt kraftigt under en tid där människor jobbar hemifrån och regeringar investerar för en grön ekonomi.

Utsikterna gällande pandemin är fortsatt oklara, leverantörsstörningar följer med in i 2022 och centralbanker samt regeringar fortsätter att minska sina stimulanser. Förvaltarna menar därför att det troligtvis inte kommer att vara lika mycket medvind framöver.

Jupiter Pan European Smaller Companies, %december, 2021
Fond MM, förändring i procent3,9
Index MM, förändring i procent4,4
Fond Q4, förändring i procent4,5
Index Q4, förändring i procent4,1
Fond i år, förändring i procent23,1
Index i år, förändring i procent22,9
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER