Bildkälla: Stockfoto

Humle Småbolagsfond minskade 11,7 procent i september - tagit in Securitas i portföljen

Fonden Humle Småbolagsfond minskade 11,7 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 11,2 procent. De senaste tolv månaderna har fonden värde minskat 29,9 procent och jämförelseindex minskat 30,6 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Petter Löfqvist.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden fortsatte att påverkas av ökande inflation, högre räntor, recessionsrisk, vinstvarningar och Riksbankspolitik under september.

Vidare menar Löfqvist att marknadens svaga utvecklingen 2022 kommer skriva in sig i björnmarknads-historien. Studier visar på att marknaden upplevt 26 börskrascher sedan 1929, det vill säga en nedgång på över 20 procent. I genomsnitt tar det 289 dagar från toppen till botten och marknaden tappar 36,4 procent i snitt.

"Det finns såklart skillnader i varför de uppkommer, men oftast handlar det om att marknaden förutser en nedgång i den reella ekonomin, men man ska komma ihåg att marknaden inte alltid har haft rätt i sina förutsägelser och att ekonomin faktiskt klarat sig från recession ibland, även om marknaden förutsatt sig något annat", skriver Löfqvist.

Fortsättningsvis menar förvaltaren att uppgångsperioderna historiskt däremot varit längre än nedgångsperioderna och förvaltaren belyser att det varit rejält lönsamt att genomlida börskrascherna för att få ta del av uppgången.

Gällande fondens aktivitet har man under månaden tagit in Securitas i portföljen.

"Vi har tagit in bolaget i portföljen då bolaget erbjuder defensiva kvaliteter till en värdering som får betecknas som långt ifrån aggressiv. Bolaget lanserade under månaden sina villkor för den företrädesrättsemission som bolaget genomför där de tar in 9.7 miljarder kronor för att finansiera det stora förvärv av Stanley Security som annonserades i somras", skriver Löfqvist.

Mest positiva bidragsgivaren i september var Hexatronic, Securitas och Alcadon. I den negativa vågskålen fanns under månaden Addnode, Axfood och NP3 Fastigheter.

Humle Småbolagsfond, %september, 2022
Fond MM, förändring i procent-11,7
Index MM, förändring i procent-11,2
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER