Bildkälla: Stockfoto

Schroder ISF European Special Situations ökade 8,0 procent i oktober - förhoppningar om mer duvaktiga centralbanker

Fonden Schroder ISF European Special Situations steg 8,0 procent i oktober, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 6,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 30,0 procent och är därmed sämre än index som har minskat 12,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltarduo bestående av Leon Howard-Spink och Paul Griffin.

Europeiska aktier steg i oktober drivet av förhoppningar kring att de svaga ekonomiska utsikterna kan få centralbankerna att minska hastigheten på sina räntehöjningar. Även relativt starka kvartalsrapporter för det tredje kvartalet gynnade utvecklingen.

Bland fondens positiva bidragsgivare fanns bland annat Beijer Ref, Essilor Luxottica och BE Semiconductor Industries.

Gällande Beijer Ref skriver förvaltarna att bolaget presenterade en stark rapport för det tredje kvartalet med en organisk tillväxt om 19 procent.

I den negativa vågskålen fanns samtidigt DKSH.

Investerare diskuterar fortfarande om inflationstoppen är nådd och hur centralbankerna kommer agera framöver.

Om den globala ekonomin hamnar i en recession menar förvaltarna att fondens mer cykliska bolag har starka balansräkningar med stabila återkommande intäkter och gynnas av strukturella tillväxttrender.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Relx, Nestle och ASML med portföljvikter om 5,3, 5,2 respektive 4,9 procent.

När det gäller fondens geografiska allokering var Storbritannien, Schweiz och Sverige de största regionerna med exponeringar om 15,1, 13,9 respektive 12,5 procent.

Schroder ISF European Special Situations, %oktober, 2022
Fond MM, förändring i procent8,0
Index MM, förändring i procent6,2
Fond i år, förändring i procent-30,0
Index i år, förändring i procent-12,2
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER