Bildkälla: Stockfoto

Jupiter European Growth minskade 3,2 procent I December - gynnades av Novo Nordisk, Fienco Bank och VAT

Fonden Jupiter European Growth minskade 3,2 procent i december, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 3,3 procent. Under det gångna helåret minskade fonden 23,0 procent, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 9,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Mark Nichols och Mark Heslop.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det blev ett positivt sista kvartal till följd av att inflationen kom in lägre än väntat vilket signalerar att den nu kan ha nått sin högstanivå. Däremot är FED och ECB fortfarande hökaktiga och signalerade fortsatt räntehöjningar under 2023.

Fondens relativavkastning gynnades under kvartalet av hälsovårdsektorn och övervikten i konsumentvaror. Missgynnade fonden gjorde aktievalen inom sällanköpsvaror, teknologi och finans.

På aktienivå gynnades fondens relativavkastning av Novo Nordisk, Fienco Bank och VAT Group.

I den negativa vågskålen fanns Dassault Systemes, Allfunds och Pernod Ricard.

Gällande portföljaktiviteten tog man under kvartalet in både Sandvik och Zalando i portföljen. Förvaltarna menar att båda bolagen har konkurrensfördelar i sina industrier och är attraktivt värderade. Förvaltarna valde också att öka i Air Liquide, LVMH och Partners Group.

Man sålde tre positioner under kvartalet i form av Knorr-Bremse, Dechra Pharmaceuticals och Temenos. Förvaltarna skalade även ner i flertalet bolag varav Relx, Edenred och Experian var några av dessa.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att utsikterna för den europeiska ekonomin är dyster däremot ser man positivt på att enskilda bolag med kvalitet och exponering mot långsiktiga trender kan lyckas väl. De skriver vidare även att värderingen på europeiska aktier är på historiskt låga nivåer i jämförelse med amerikanska vilket de ser som attraktivt.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var RELX, Novo Nordisk och Pernod Ricard med portföljvikter om 6,3, 6,3 respektive 5,1 procent.

Jupiter European Growth, %december, 2022
Fond MM, förändring i procent-3,2
Index MM, förändring i procent-3,3
Fond helår, förändring i procent-23,0
Index helår, förändring i procent-9,4
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER