Bildkälla: Stockfoto

TIN Ny Teknik ökade 0,7 procent i maj - svag utveckling i Chemometec och Embracer

Fonden TIN Ny Teknik steg 0,7 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 2,0 procent. På rullande 12 månader har fonden minskat 6,2 procent och är därmed sämre än index som har minskat 3,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Carl Armfelt och Erik Sprinchorn.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den nordiska marknaden vände ner under månaden medan fonden klarade sig på den positiva sidan trots de svaga rapporterna från Chemometec och Embracer.

Första kvartalets rapportsäsong slutfördes under månaden och förvaltarna konstaterar att portföljbolagen generellt visar en hälsosam tillväxt. Två exempel som nämns är Surgical Science och Take Two Interactive.

"Surgical Science har en ambitiös plan för omsättningstillväxt och lönsamhet som sträcker sig till 2026. Under Q1 levererade de en tillväxt som om något överskrider linjalens väg mot målet", skriver förvaltarna.

Vidare skriver förvaltarna att Take Two Interactive har varit ifrågasatt efter förvärvet av Zynga men att bolaget guidar för stigande efterfråga.

Vad gäller besvikelser nämns portföljbolagen Chemometec och Embracer. Chemometec beskrivs ha haft en tufft jämförelseperiod och presenterade en minskad försäljning av nya instrument.

I Embracers fall inkom en vinstvarning och sedermera en svag rapport. Förvaltarna publicerade under månaden ett öppet brev till bolaget.

"Utgångsläget härifrån är att bolaget (Embracer, reds.anm) har en lång väg att klättra tillbaka förtroendemässigt, men att aktiens värdering verkligen reflekterar detta. Vi skulle verkligen vilja se dem leverera på den lista av åtgärder vi skickat, då kan vi förbli långsiktiga ägare", skriver förvaltarna.

Avslutningsvis lyfter förvaltarna vikten av att bolag redovisar valutaeffekter på både omsättning och rörelseresultat.

De tre största innehaven vid månadsskiftet var Evolution, Surgical Science och Novo Nordisk.

Största positiva bidragsgivarna var under månaden Paradox Interactive, BioGaia och Xbrane. I den negativa vågskålen återfanns Biotage, Rugvista och Surgical Science.

TIN Ny Teknik, %maj, 2023
Fond MM, förändring i procent0,7
Index MM, förändring i procent-2,0
Fond ett år, förändring i procent-6,2
Index ett år, förändring i procent-3,2
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER