Bildkälla: Stockfoto

Arctic Aurora Biotech Select ökade 5,8 procent i maj - tydlig comeback för små och medelstora bolag

Fonden Arctic Aurora Biotech Select I SEK steg 5,8 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 3,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,3 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,7 procent. På rullande 12 månader har fonden avkastat 26,1 procent och är därmed bättre än index som har ökat 23,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att små och medelstora bioteknikföretag gjorde en tydlig comeback i maj, då de allmänna marknaderna var stillastående eller nedåtgående.

S&P Biotechnology Select Industry Index ökade med 5 procent under månaden. De stora bioteknikföretagen backade å andra sidan, där Nasdaq Biotechnology sjönk med 2,7 procent.

FDA godkände Krystal Biotechs läkemedel, Vyjuvek, för behandling av hudsjukdomen dystrofisk epidermolysis bullosa (EB). Sjukdomen orsakar skör hud med blåsor som kan täcka stora delar av kroppen. Vyjuvek appliceras som en gel på skadad hud och bär på en frisk genkodning för kollagenproteinet som saknas hos barn som föds med EB.

Vidare meddelade Iovance Biotherapeutics att FDA accepterat deras ansökan för cellterapi-behandling för behandling av avancerat melanom vilket vick aktien att stiga 55 procent under månaden.

I början av maj meddelade Iveric Bio att de hade nått en överenskommelse om att förvärvas av det japanska läkemedelsföretaget Astellas för ungefär 6 miljarder amerikanska dollar. Iveric har utvecklat en ny behandling för ögonsjukdomen geografisk atrofi som förväntas bli godkänd under sommaren i år.

De främsta bidragsgivarna till fonden hittills i år är Novo Nordisk, Elekta och Aq Group medan Embracer, Aker Bp och Lerøy tyngt utvecklingen.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Investor och Metso med portföljvikter om 8,8, 4,2 respektive 4,0 procent.

Arctic Aurora Biotech Select I SEK, %maj, 2023
Fond MM, förändring i procent5,8
Index MM, förändring i procent3,8
Fond i år, förändring i procent3,3
Index i år, förändring i procent1,7
Fond ett år, förändring i procent26,1
Index ett år, förändring i procent23,7
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER