Bildkälla: Stockfoto

Lannebo Europe Green Transition ökade 1,4 procent i september – styrka på omställningsmarknaden

Fonden Lannebo Europe Green Transition steg 1,4 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 0,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 14,5 procent och är därmed bättre än index som har ökat 10,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Anna Eliason och Ylwa Häggström.

Inledningsvis beskriver förvaltarna september som positiv för den gröna omställningsmarknaden. Under månaden sänkte ECB och Fed styrräntan med 25 respektive 50 punkter, vilket gynnade räntekänsliga bolag inom värme, ventilation och luftkonditionering till byggindustrin, enligt förvaltarna.

Dessutom accepterades nya mål inom EU, som innebär att 42,5 procent av EU:s energi ska vara förnyelsebar, istället för 32 procent som i det tidigare målet.

"Förändringen kan skynda på snabbare godkännanden av nya förnyelsebara projekt och uppmuntra till innovation. Detta skulle kunna gynna utvecklingen för europeiska bolag exponerade mot den marknaden", skriver förvaltarna.

För fondens del var Nexans det innehav som bidrog mest till fondens utveckling i september, efter att ha stigit 13 procent under månaden.

"Bolaget gynnades av energiomställningstemat och framförallt av vinsten av avtalet som omfattar kabelutvecklingen mellan Orkneyöarna och Skottland vars syfte är utbyte av förnyelsebar energi."

Även Volution Group och Trainline var positiva bidragsgivare under månaden, medan Soitec, Arcadis och Spie tyngde.

"Under perioden var det franska halvledarbolaget Soitec som utvecklades svagast. Aktien var ned med 20 procent och positionen bidrog negativt med 0,5 procent till fondens utveckling i samband med osäkerhet på mobil- och elbilsmarknaden som Soitec leverar till."

Gällande portföljaktiviteten avyttrades hela innehavet i Vaisala – kapital som sedan användes för att öka befintliga innehav i tekniksektorn.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Belimo Holding, Nexans och Lindab International med portföljvikter om 4,9, 4,8 respektive 4,7 procent.

Största sektorer var samtidigt industri, teknik och sällanköpsvaror med vikter om 47,7, 12,4 respektive 12,3 procent.

Fonden hade störst exponering mot Storbritannien, Sverige och Frankrike, med vikter om 29,2, 15,1 respektive 14,7 procent.

Lannebo Europe Green Transition, %september, 2024
Fond MM, förändring i procent1,4
Index MM, förändring i procent-0,3
Fond i år, förändring i procent14,5
Index i år, förändring i procent10,1
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER