Nu är förväntningarna stora på en kraftig ökning för avyttringar till attraktiva värderingar med allt bättre förutsättningar som följd av lägre räntenivåer. Dessa kan dock ta tid inom private equity med långa processer i kombination med att prisförväntningar ska matchas säljare och köpare emellan, enligt förvaltarna.
Vidare närmar sig nu fonden 15 år, och för de flesta perioder förklaras årsavkastningen överstiga 15 procent, bland annat på 1, 2, 5 och 10 år.
Vad gäller fondens utveckling under månaden kom de bästa bidragen från Chrysalis, Bridgepoint och Apollo, där de två förstnämnda återhämtat sig från vad som anses vara pressade nivåer.
"Med tiden inser marknaden att den underliggande utvecklingen för portföljbolagen är betydligt bättre än vad nervösa investerare befarat. Chrysalis stora innehav Starling bank och Klarna har haft en god utveckling", kommenterar förvaltarna.
Geografiskt sett har fondens japanska innehav gått bäst hittills i år, följt av Nordamerika och Europa. Förvaltarna konstaterar att förvaltningsansatsen har fortsatt fungera väl sett till allokering, med en bra utveckling i de bolag med större vikt i portföljen. Samtidigt har man inlett en avveckling bland några mindre innehav som utvecklats svagt.
Avslutningsvis lyfts private equity fram som ett attraktivt tillgångsslag, och även om det skiljer en del mellan aktörerna fortsätter de allra duktigaste att leverera bäst avkastning.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var KKR, Blackstone och Apollo med vikter om 8,6, 7,9 respektive 7,9 procent
Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot USA med 40,5 procent av allokerat kapital, följt av Storbritannien med 24,9 procent.
Carnegie Listed Private Equity A, % | september, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | 2,52 |
Fond i år, förändring i procent | 22,00 |