AMF Företagsobligationsfond – marknadsräntorna sjönk under ett volatilt andra kvartal
Bildkälla: Stockfoto

AMF Företagsobligationsfond – marknadsräntorna sjönk under ett volatilt andra kvartal

Avkastningen i AMF Företagsobligationsfond uppgick till 0,9 procent under årets andra kvartal, vilket kan jämföras med 0,8 procent för fondens jämförelseindex.

Utvecklingen under kvartalet drevs till stor del av handelspolitiska utspel från Trump-administrationen. Den 2 april presenterade Donald Trump ett omfattande tullpaket mot omvärlden vilket pressade upp marknadsräntorna och ledde till kraftiga fall på aktiemarknaderna. Kort därefter pausades dock många av tullarna och förhandlingar tog vid. Marknaden reagerade positivt på beskedet, vilket fick räntorna att falla och börserna att återhämta sig.

Fondens avkastning under perioden genererades framför allt av den löpande avkastningen från obligationernas kuponger. Sjunkande marknadsräntor gav också ett positivt bidrag. Fondens innehav av obligationer utställda av banker var den största bidragsgivaren till avkastningen.

”Fonden har en begränsad direktexponering mot exporterande bolag och effekterna av handelskriget kommer snarare via den påverkan konflikten har på svensk ekonomi, inflation och ränteutveckling. Genom en inbyggd kort duration begränsas riskerna för bakslag till följd av högre inflation och stigande räntor”, säger fondens förvaltare Fredrik Tauson.

Aktiviteten på företagsobligationsmarknaden var lägre än under första kvartalet. Under perioden investerade fondens förvaltare i obligationer utgivna av Munters, Arjo, Lifco, SBAB och Boliden, samt sålde obligationer utgivna av Wilhelm och Hexagon.

Den konjunkturåterhämtning som marknaden hoppades på i Sverige har uteblivit, trots skattesänkningar, reallöneökningar och lägre räntor. Inflationen dämpades, vilket tillsammans med en svag konjunktur fick Riksbanken att sänka styrräntan till 2 procent i juni. Riksbanken signalerade samtidigt att man håller dörren öppen för ytterligare en sänkning i höst.

Trots tullkonflikten och marknadsturbulensen konstaterar fondens förvaltare att företag med hög kreditvärdighet har visat sig ha en god förmåga att hantera situationen.

”Bolagen har presterat väl och vi har hittills inte sett någon påverkan av tullkriget i rapporterna. Vi förväntar oss att företagen är avvaktande när det gäller investeringar, men lägre räntor bör ge avtryck på både konsumtion och investeringar, även om det kan dröja”, säger Fredrik Tauson.

Utsikterna präglas fortsatt av osäkerhet kring tullarnas effekter på såväl konjunkturen som inflationen. Kreditspreadarna befinner sig på relativt låg nivå och det finns risk för fortsatt volatilitet.

”I den miljön känner vi oss trygga med våra innehav i stabila bolag som påverkas i mindre utsträckning av händelserna i omvärlden. Tyngdpunkten ligger på banker och fastighetsbolag och inslaget av exporterande bolag i fonden är fortsatt begränsat,” avslutar Fredrik Tauson.

Fonden investerar i stabila företag med hög kreditvärdighet och har en fortsatt konstruktiv inställning till fastighetsobligationer. Durationen i fonden är i det kortare intervallet 0–12 månader.
Börsvärldens nyhetsbrev