Bildkälla: Stockfoto

Rättstvisterna gällande Zantac oförenliga med vetenskapligt konsensus enligt Glaxosmithkline

Rättstvisterna gällande läkemedlet Zantac (ranitidin) är oförenliga med vetenskapligt konsensus, skriver Glaxosmithkline i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Zantac, som används för att minska magsyreproduktionen, drogs tillbaka från marknaderna 2019 efter att det länkades till en trolig cancerframkallande orenhet. Nyligen har ärendet fått stor uppmärksamhet och GSK, Sanofi, Pfizer och Haleons aktier har pressats rejält på sistone. Aktierna stabiliseras dock under fredagen efter rejäla nedgångar under veckan.

Fler än 2 000 stämningar har lämnats in i USA och den första rättegången inleds den 22 augusti. Stämningarna inkluderar även ett dussintal generikatillverkare, återförsäljare och distributörer.

Varför frågan fått så stort intresse nu är oklart och GSK försäkrar att det har inte skett någon väsentlig utveckling av vad som tidigare avslöjats.

"GSK, oberoende cancerforskare, FDA och EMA, har alla genomfört omfattande granskningar av tillgängliga data och genomfört många undersökningar av denna fråga sedan 2019. Baserat på dessa undersökningar och experiment har GSK, FDA och EMA alla oberoende dragit slutsatsen att det inte finns några bevis för ett orsakssamband mellan ranitidinbehandling och utveckling av cancer hos patienter", skriver GSK.

Zantac utvecklades av GSK men försäljningsrättigheterna förvärvades av danska läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim 2006 för cirka 510 miljoner dollar. År 2017 förvärvade Sanofi i sin tur rättigheterna från Boehringer Ingelheim.

Pfizer, som inte fallit lika brant på börsen, sålde läkemedlet mellan 1998 och 2006.

Haleon är GSK:s konsumentproduktverksamhet och knoppades av i mitten av juli.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER