Bildkälla: Stockfoto

Jim Chanos varnar för den kinesiska fastighetsmarknaden

Rysslands invasion av Ukraina och ansträngningar att sänka inflationen innebär att den krisdrabbade kinesiska fastighetssektorn hamnat i skymundan. Det sade den namnkunnige blankaren Jim Chanos i en paneldebatt hos CNBC.

Om vi varken hade haft krig eller problem med stigande inflation, hade problemen i den kinesiska fastighetsmarknaden stått i centrum, menar Chanos.

Kina står inför en allt djupare kris orsakad av flera faktorer, vilket resulterar i den värsta nedgången i bostadsförsäljningar sedan landet började tillåta privata fastighetsförsäljningar i slutet av 1990-talet.

I ett försök att hejda krisen sänkte myndigheterna tidigare i veckan femåriga bolåneräntor och ettåriga räntor för att dämpa oro som byggare har haft över privat finansiering. Pandemin har förvärrat problemen, med regeringens nolltoleranspolicy kring covid som hämmar ekonomisk aktivitet.

Kinesiska lägenhetspriser är förmodligen "efter statsobligationer den viktigaste tillgångsklassen i världen och de minskar i värde. Vi har sett ett fastighetsproblem i Kina under de senaste 18 månaderna som regeringen inte verkar ha koll på, och anledningen till att det är viktigt är att investeringar fortfarande utgör nästan 50 procent av den kinesiska ekonomin", säger Chanos.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER