Bildkälla: Stockfoto

Norska miljardären Ivar Tollefsen slår undan mutanklagelser - BN

Den norska fastighetsmiljardären Ivar Tollefsen har förnekat rapporter i media om att han ska ha mutat tjänstemän vid pensionsjätten Alecta genom att erbjuda lyxsemestrar, skriver Bloomberg News.

Di skrev i april att Tollefsens bolag Heimstaden Bostad utreddes av Riksenheten mot korruption för att ha erbjudit Alecta-chefer resor till Sydafrika och Frankrike. Detta gick Heimstaden sedan ut och förnekade. De Alecta-anställda ifråga var enligt Bloomberg ansvariga för en investering i Heimstaden Bostad på 4,6 miljarder dollar.

Alecta utreds fortfarande för mutbrott på grund av sitt 39-procentiga innehav i Heimstaden och de förluster om 2 miljarder dollar som gjordes på grund av misslyckades satsningar i amerikanska banker.

Bloomberg har tagit del av ett brev som Tollefsen skickade 15 maj till svenska åklagare där han uppgav att ingen av bolagets fastigheter i Frankrike, Mallorca eller Sydafrika har "tagit emot Alecta-anställda för övernattningar i samband med affärsevenemang eller för privat bruk".

I brevets sista stycke skriver Tollefsen:

"Spekulationerna kring den pågående förundersökningen har under ett halvår påverkat vårt företag och arbetslivet för mer än 2 000 anställda negativt".
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER