Göteborgsbaserade Qualisys utvecklar motion capture-teknik för högprecisionsmätning av rörelser. Tekniken används inom sportbiomekanik, medicinteknik, industri och underhållning.
Bolaget fokuserar på tre affärsområden: Life Sciences, Engineering och Entertainment.
2024 omsatte bolaget 254 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 21 procent, och orderingången steg till 298 miljoner kronor.
Bolaget har vuxit stabilt de senaste tio åren och har idag närmare 80 anställda. Inför noteringen har styrelsen satt upp finansiella mål: en årlig nettoomsättningstillväxt på minst 15 procent och en rörelsemarginal på minst 20 procent.
Vad räknar ni med att satsa mest på framöver?
– Störst potential finns inom Engineering, särskilt kopplat till digitalisering. Vi ska växa stabilt och bibehålla lönsamheten, och jobbar endast med AAA-kunder.
– Vi har en stabilitet och jobbar projektbaserat, vilket ger god visibilitet. Långa ledtider gör att vi kan parera förändringar i marknaden.
Hur jobbar ni för att behålla konkurrenskraften?
– Vi är med tidigt i kundernas inköpsprocess och arbetar nära dem för att förstå och lösa deras behov på bästa sätt.
Huvudägaren Vätterledens Invest behåller cirka 30 procent av aktierna och kvarstår som långsiktig ägare efter noteringen.
Ankarinvesterare är Ramhill, Andra AP-fonden, Edastra, Handelsbanken Fonder, Prior & Nilsson Fond- och Kapitalförvaltning, Spiltan och Swedbank Robur Fonder, som tillsammans har åtagit sig att köpa aktier för 151 miljoner kronor.
– De har en gemensam förståelse för hur vi bedrivit och ska bedriva vår verksamhet. Det känns bra.
Har du själv aktier i bolaget och kommer du att köpa fler?
– Jag har 1,25 procent av bolaget, vilket jag inte förändrar nu. Det visar att jag är med på riktigt. Styrelse och ledning har 365 dagars lockup.
Ni föreslår en utdelning på 3 kronor per aktie, totalt 30 miljoner kronor. Hur ser du på det?
– Vi balanserar mellan att utveckla bolaget och hantera marknadens svängningar, samtidigt som vi inte bygger en onödigt stor kassa. Stabil ekonomi är viktigt, men vi vill ha flexibilitet för investeringar.
Vilka är de största riskerna?
– Den största utmaningen är att behålla vår tekniska spets och attrahera rätt kompetens när omvärlden förändras. Men vi har en stark företagskultur och gemensamma mål.
– Till exempel får våra utvecklare ägna 20 procent av sin tid åt egna projekt i linje med vår verksamhet – något som är mycket uppskattat.
Vilka är de största möjligheterna?
– I takt med att digitaliseringen och utvecklingen går framåt så öppnar det upp medvetandet för vad man kan göra med våra produkter. AI kommer att skapa värde både för våra kunder och för oss.
Hur påverkas ni av AI?
– Vi har arbetat med AI under ganska lång tid och ser fördelar både vid produktutveckling och som organisationsstöd. Potentialen är stor, men det är för tidigt att satsa allt på AI.
Fakta om noteringen:
Erbjudandet omfattar upp till 4,51 miljoner befintliga aktier, totalt 343 miljoner kronor vid full anslutning, eller 395 miljoner kronor om övertilldelningsoptionen utnyttjas helt.
Teckningskursen har fastställts till 76 kronor per aktie, vilket värderar bolaget till 760 miljoner kronor.
Bolaget avser inte att anskaffa något kapital i samband med noteringen.