Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden möter Joanna Törngren Redenbrant

Intervju Joanna Törngren Redebrant har grundat och driver investerar- communityn Nyfikna Investerare. Här berättar hon bland annat om vad hon har på gång just nu, vad som kännetecknar hennes portfölj och om deras podd.

Nyfikna investerare är en ängelcommunity, som bland annat även numera har en styrelseutbildning med fokus på snabbväxande svenska techstartups i tidigt skede. Nu jobbar de med sin internationella expansion och lanserar hubbar i Zurich, London, Marbella och Portugal. 

–Jag är också aktuell som författare och släppte tidigare i år boken "Bli bostadsmiljonär - råd och tips för din bostadskarriär.

 Hur blev du intresserad av investeringar? 

– Min första affär var en lägenhetsförsäljning. Trots en bakgrund från bland annat Unga Aktiesparare, där jag varit vd och chefredaktör, föredrar jag tillgångsslag som jag kan "klappa på". Ett hus, ett silvermynt - eller en entreprenör i en svensk techstartup. Min familj drabbades hårt både i Krugerkrachen och 90-talets bankkris, vilket har bidragit till min respekt för börsens nyckfullhet och centralbankernas makt”. 

Att Joanna såg sina killkompisar bygga portföljer för hundratals miljoner fick henne att börja fundera på vad hon gjorde för fel och hon kom fram till att hon tog för lite risk. Detta i sin tur har lett henne in på en egen liten stig med sin portföljstrategi, där hon utifrån en säker bas tar mycket hög risk med i princip all överlikviditet.

Vad kännetecknar din portfölj? 

– Tillgångsallokeringsstrategi. Jag jobbar med olika tillgångsklasser som jag viktar mellan beroende på trenden. Exempelvis har jag i grunden tagit mig in tidigt på bostadsmarknaden och haft bunden ränta sedan länge, vilket gjort att jag genom låga fasta kostnader frigör större kassaflöde att investera. 

I nästa steg har Joanna byggt en valutabuffert där guld och silver utgör den större basen. Ädelmetallerna är mycket attraktiva och hon ligger lång i dem sedan många år, vilket börjar bli spännande nu i inflationstider som också präglas av makroekonomisk och geopolitisk oro - toppat av den gröna omställningen, anser hon. 

Snart kan det bli aktuellt att vikta om från metaller till fastigheter, fortsätter Joanna.  Hon ökade på börsen efter covid-kraschen och red den vågen löpande fram till förra hösten då hon tog hem mycket från börsen. Hon är alltså väldigt aktiv inom och mellan sina portföljer. Men främst skulle hon säga att hennes totalportfölj kännetecknas av att hon nu går all-in i onoterat och tankar cirka tio nya innehav per år in i den på lång sikt. 

– Målet är att bygga en portfölj i världsklass - samtidigt som jag genom att bygga Nyfikna Investerares ekosystem starkare bidrar till att främja entreprenörskap, innovation och jämställdhet - både i portföljen och i vår community där vi är i princip 50 procent män och 50 procent kvinnor - vilket sägs vara unikt i högrisksammanhang som ängelinvesteringar.

 Vad handlar er podd om? 

– Nyfikna Investerare poddcast handlar om olika tillgångsslag, trender, framgångshistorier och failures. Utbildning, inspiration och erfarenhetsutbyte kryddat av intervjuer med entreprenörerna i våra portföljbolag.

 Varför startade ni den? 

– Historiskt sett har det i Sverige varit tabu att prata om pengar. Ett fenomen som inte gynnar de av oss som växer upp i en familj där man inte driver bolag eller investerar. Genom slutna sällskap har vita medelålders män många gånger haft ett försprång inom finans och företagande.

Här vill Nyfikna Investerare bidra till att sänka trösklarna, genom att avdramatisera något som egentligen inte är svårare än något annat i livet. Joanna förklarar att de vill utbilda, inspirera och peppa fler att våga titta på investeringar i andra tillgångsslag än aktier och fonder. Att hon som grundare och majoritetsägare i Nyfikna Investerare är kvinna, tror hon gör att de lyckas attrahera både män och kvinnor – vilket är fantastiskt skoj, tillägger hon entusiastiskt. 

– Det finns många bra initiativ som riktar sig endast till kvinnor. Jag är själv pojkmamma till två fantastiska individer som en dag kommer växa upp till vita medelålders män. För mig känns det viktigt att skapa så stor positiv skillnad för så många som möjligt utan att exkludera någon. Nyfikna Investerare är för både män och kvinnor, gamla och unga i alla färger och former. 

De är portföljbyggare med höga ambitioner som gillar att göra grymma affärer – men framförallt älskar de att skapa värde mellan människor i alla led, initialt entreprenörer och investerare och därigenom driva impact.

Hur har responsen blivit? 

– Än så länge är det väldigt tidigt att säga då vi bara släppt några första avsnitt och testar oss fram. Men det är klart att det är superkul att Nyfiknas ekosystem har en podd där vi kan lyfta våra coola under dog profiler när vi nu skalar upp vår verksamhet.

 

Av: Nina Jansdotter 

 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER