I föregående artikel gick vi igenom några av de viktigaste delarna kring onoterade investeringar. Nu är det dags att beskriva en strategi som blivit mer känd under senare år men som i decennier skapat hög avkastning för oss och de andra investerare som investerat tidigt i ett onoterat skede - ”Buy and Build” eller ”Roll-Up”.
Vi har under de senaste åren fått se noteringar av bolag som Fasadgruppen, Idun Industrier och Storskogen. Innan dess har vi kunnat följa bland andra Instalco, Lifco och Indutrade. Det är bolag som det pratats mycket om i den noterade miljön, att värderesan för dem som investerat i ett tidigt skede varit väldigt stor råder det inga tvivel om. Vissa av de bästa Private Equity aktörerna på marknaden har gjort flertalet värdeskapande bolagsbyggen på samma manér, som exempelvis Espresso House och Evidensia Djursjukhus. Dessa bolag har på ett fåtal år, genom liknande förvärvs- och utvecklingsstrategier, genererat en avkastning på flera gånger investerat kapital för de som investerat från start.
Små, lokala bolag blir stora, nationella eller internationella branschledare
Även om just Buy and Build och Roll-Up är två olika strategier finns det många likheter och de kombineras ofta, kortfattat är det en förvärvsdriven tillväxtstrategi. Enkelt beskrivet sker en första investering i ett kvalitetsbolag inom en specifik bransch med en stark position i sin lokala marknad. Investeraren hjälper sedan bolaget att växa genom att förvärva bolagets branschkollegor i andra orter eller länder. Ju större bolagsgruppen blir desto mer effekt får de av skalfördelar och synergier som skapas och bolagsvärdet ökar exponentiellt.
Värdeskapandet kommer från flera håll men en tydligt värdeskapande aspekt är att varje enskilt bolag som förvärvas in i bolagsgruppen köps för en lägre vinstmultipel än den vinstmultipel som bolagsgruppen värderas till i sin helhet på börsen. Till exempel kan ett bolag i en traditionell bransch som omsätter 100 miljoner kronor med 10 % vinstmarginal kanske köpas för 3-7 gånger sin årliga vinst, alltså 30-70 miljoner kronor. Ett bolag i samma bransch som är marknadsledare och omsätter ett antal miljarder värderas i nuläget på börsen till över 20 gånger den årliga vinsten. Det låter nästan som ett arbitrage och givetvis är det inte så enkelt som det är beskrivet ovan, priserna skiljer sig men strategin är ofta sig lik. Denna förvärvsstrategi är givetvis också vanlig på börsen, exempelvis hos bolag som Instalco och Lifco. Dessa bolag har haft en god avkastning på börsen under många år även om 2022 startat motigt. Den onoterade resan till börsen skapade dock en ännu högre årlig avkastning för investerare som var med från ett tidigt stadie. Varför är det så?
Att investera tidigt
Anledningen till att vi som investerar tidigt i bolagen då de fortfarande är onoterade ofta får en högre avkastning är relativt logisk. Ju mindre bolagsgruppen är desto större skillnad kommer varje förvärv göra för helheten. Om bolagsgruppen totalt gör en vinst på 100 miljoner kronor och förvärvar ett bolag som ökar bolagsgruppens vinst med 10 miljoner kronor skapar det en stor värdeökning för hela bolaget. Lite förenklat kan vi säga att bolagsgruppen betalar exempelvis fem gånger vinsten för bolaget de förvärvar (50 miljoner kronor) men som helhet värderas gruppen till 10 gånger vinsten. Detta gör att förvärvet, som en del av gruppen, är värt 100 miljoner kronor i stället för de 50 som det köptes för. Ju större gruppen växer sig desto högre kan multipeln ofta bli, givetvis med många förbehåll om kvalitet, tillväxt och funktion. Sista steget för värdeökningen gällande just multipeln sker ofta när bolaget noteras på börsen eller en tid därefter när bolaget bevisat sig även publikt. Är du då investerad från det tidiga stadiet då bolagsgruppen är så liten att värderingsmultipeln är låg och är med hela vägen till börsen får du dels ta del av bolagets tillväxt och ökade multipel i takt med att storleken och kvalitén ökar men också den likviditetspremie som ofta börsen skapar. Alltså att bolaget får en högre värdering tack vare möjligheten att alla investerare både kan köpa och sälja aktier i bolaget ständigt under börsens öppettider.
Det är mer avancerat än vad det kan låta
För en gångs skull har finansbranschen fått något som är mycket avancerat att låta enkelt. När Roll-Ups och Buy and Build beskrivs låter det oftast väldigt enkelt, även min beskrivning ovan får det att låta ”lätt”. Det är långt från sanningen. För att ett bolag ska lyckas med sin förvärvsdrivna strategi och belönas med högre värderingar är det väldigt mycket som ska falla på plats. Givetvis krävs en välfungerande affärsmodell, stora synergier, stark bolagskultur, god underliggande tillväxt och en föredömlig kvalitet i bolagets verksamhet.
Att lyckas skapa en modell som gör att du kan få en bolagsgrupp av 50, kanske över 100 bolag som tidigare arbetat helt enskilt att tillsammans skapa starkare resultat kräver ett oerhört skickligt hantverk kring styrning och strategi. En stor utmaning är ofta vilket sätt bolagsgruppen ska styras på. Vilken nivå av synergier och stordriftsfördelar ska försöka utvinnas. Många av bolagen som ingår i ett konglomerat har tidigare med sin egen strategi blivit framgångsrika i sin ort. Om du tvingar in de människorna i en annan styrning utan övertygelse kommer motivationen och det som i alla år skapat värde att försvinna.
Det är skillnad på tidigt och tidigt…
Att investera tidigt i ett bolag är synonymt med att det är hög risk. Som jag beskrev i min förra artikel är förhoppningsbolag och binära case något vi undviker, jag tycker helt enkelt att konsekvenserna blir för stora om bolaget misslyckas. Det är dock stor skillnad på vilken typ av risk vi som investerare tar. Att investera i en tidigt start-up utan lönsamhet som behöver bevisa en affärsmodell eller en produkt är väldigt hög risk. Anledningen till att vi har investerat och fortsätter investera i Buy and Build är att vi kommer in från start med alla fördelar det innebär, dock utan den binära risken som annars är påtaglig eftersom affärsmodellen redan är beprövad och fungerande. Istället för att investera i en start-up med ny affärsmodell eller produkt investerar vi i ett mindre bolag som ofta har funnits i över 10 år, har en god lönsamhet och stark underliggande tillväxt i en stor bransch. Bolaget ska sedan agera plattform för vidare tillväxt. Vi vet med andra ord att affärsmodellen fungerar och bolaget genererar vinst redan från dag ett. På Coeli når vi denna typ av investeringar genom duktiga Private Equity aktörer men också genom att skapa partnerskap med personer som har stark erfarenhet från att göra liknande tillväxtresor inom Buy and Build där vi har synergier i vårt samarbete och investerar i bolaget tillsammans med våra investerare.
Avslutningsvis har vi sett många fina bolag skapas genom lyckade strategier inom Buy and Build och Roll-Up. Att investera tidigt skapar en stor potential att vara med på en stark tillväxtresa men också en multipelresa i takt med att bolaget växer och fortsätter bevisa sig. Multipeln ökar givetvis på grund av att det finns en förväntansbild på en hög tillväxt, men också för att risken minskar när bolaget växer. Ett enskilt bolag i en traditionell industri som omsätter 50-100 miljoner kronor innebär en mycket högre risk för en investerare än en sammansättning av 100 sådana bolag som bildar en grupp eller arbetar tillsammans. Det förtjänar en högre värdering, en så kallad portföljpremie. Just denna del av värdeskapandet har många likheter med hur det kan skapas stora värden när du investerar tidigt i fastighetsbolag – men mer om det i nästa artikel.
Erik Bäckström, Partner & Affärschef för Coelikoncernen samt vVD för Coeli Wealth Management.
Om Coeli
Coeli är ett hem för investeringsmöjligheter och en aktiv investerare, kapitalförvaltare och förmögenhetsrådgivare som förvaltar drygt 45 miljarder kronor – grundat 1994 och investerare i onoterat sen 2006. Läs mer på www.coeli.se eller följ på Linkedin.