Bildkälla: Stockfoto

Sommaren är kort!

Teaser Sommaren är kort – i alla fall den svenska – och vi är snabbt på väg in mot ännu en börshöst. Hur mycket har då hänt under de här korta sommarmånaderna på marknaden? Svaret är faktiskt en hel del trots att det är en så kort tidsperiod. Här går Daniel Aspelin igenom de senaste händelserna och vad de kan innebära inför höstens börs. Läs artikeln i sin helhet i det senaste numret av Magazine Börsvärlden.

Hypen i de amerikanska teknikbolagen har fått sig en törn. Man har kommit till insikt att investera i AI kommer att kräva relativt stora, tunga och kostsamma investeringar vilket har gett en liten annan bild på hur snabbt AI kommer att kunna ”revolutionera” världen. Det har i sin tur spillt över på de stora teknikbolagen i USA. Den amerikanska ekonomin som brottas med att den gått ”för bra” och inflationen inte fallit tillbaka tillräckligt snabbt uppvisar helt plötsligt oroväckande svaghetstecken. Direkt drar man då växlar att det kan finnas hot om att USA ekonomi är på väg in i recession. Den för hoppningar man hade innan sommaren, om att de skall komma räntesänkningar globalt under ett par tillfällen i det som återstår av året, har nu förbytts till en snabbare takt än tidigare och med större enskilda sänkningar. Rapportperioden för andra kvartalet har också passerats och i grova drag har den varit bra ur ett boalgsperspektiv. Osäkerheten för framtiden i börsbolagen har dock skapat osäkerhet och för er som följer marknaderna noga har just väderingen av bolagen när vi gick in i sommaren varit en het diskussionspunkt. Många såväl större som mindre bolag har haft stretchade värderingar där behovet av fortsatt vinsttillväxt krävts för att försvara de höga värderingarna. När då osäkerhet om framtiden dyker upp så blir det ett försiktigare tonläge på börsen. I Sverige så passerade vi i mitten av juli all time high på börsen – sedan dess har vi rört oss nedåt. Lägger man därtill att President Biden i USA drar sig tillbaka från sin presidentkandidatur för ytterligare en mandatperiod med allt vad det innebär, att Donald Trump överlevde ett attentatsförsök och att den Japanska centralbanken (BOJ) oväntat höjde den Japanska centralbanksräntan, vilket under några dagar skapade kaos på världens aktiemarknader, och då framför allt den Japanska – ja då blev det några saker för mycket för att börsen inte skulle reagera negativt. Bägaren rann över! Raset på den Japanska börsen berodde på så kallad carry trade som uppenbarligen skett i relativt stor omfattning då aktörer lånat billigt i Japan för att investera i andra högavkastande marknader. När nu räntehöjningen kom i Japan var de som lånat billigt i Yen tvungna att stänga sina positioner och återbetala sitt lån i Yen för att inte riskera större förluster i sin carry trade. Risken sköt i höjden under ett par dagar men är i skrivande stund lite mer normal. Generellt forsätter det att vara risk on – dvs många är ändå positiva till aktiemarknaden men man kan ändå ana en lite större försiktighet och fler väljer att hålla en mer neutral position i aktier och inte övervika dem på bekostnad av andra tillgångsslag. Man hör också mer av tongångar att kanske söka sig till mindre konjunkturkänsliga bolag såsom tex läkemedelaktier. Hursomhelst så får vi kanske vänja oss vid en lite nervösare och mer volatil marknad nu in emot början av hösten.


Volatila börsperioder ett bra test för vårt sparande
Den senaste tidens turbulens på börsen är ett bra test för sparande. Tål portföljen lite turbulens? Tål du som investerare lite turbulens på marknaden? Är du kortsiktig eller långsiktig i dina investeringar? En fråga som kan vara värd att reflektera över. I det informationsflöde som formligen sköljer över oss dagligen är det lätt att man rycks med och känna att man måste agera.  Vilka nyheter skall jag agera på? Skall jag agera överhuvudtaget? När är det verkligen dags att göra något? Hur skall jag vara positionerad för att kunna säga till mig själv ”att jag är förbered för de utmaningar som kan och kommer att uppstå på marknaden”? 
 

Läs hela artikeln här

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER