Bildkälla: Stockfoto

Abrdn ser ett svagare pund i framtiden

Pundet har sedan de låga nivåerna i september återhämtat sig något mot dollarn och handlas för tillfället runt 1,2 mot dollarn. Men enligt den brittiska kapitalförvaltaren Abrdn kan valutan återigen tappa i värde.

James Athey, investeringsdirektör på Abrdn, pekar på att en del av pundets uppgång förklaras av den bredare positiva trenden som setts på marknaderna den senaste tiden.

"Sterling har varit en av de största vinnarna av marknadens senaste försök att prissätta en obefläckad vändning från Fed - tillväxt och inflation som är tillräckligt svaga för att tillåta en lättare penningpolitik från Fed, men inte så svaga att det är ett bevis på verklig ekonomisk stress", säger Athey.

Men enligt Athey har även inhemska faktorer bidragit till att stärka pundet. Valutan sattes under press när Liz Truss var premiärminister, men i samband med att Rishi Sunak tagit över styret har en "förnyad konservatism" kommit tillbaka. Det tillsammans med Bank of Englands räntehöjning på 75 punkter bidrog till att ge styrka åt pundet.

Dock målar Athey upp en mörkare framtid för pundet.

"Verkligheten är att en recession är på väg, och en räddning från Fed kommer mindre snabbt än under de senaste åren", säger Athey.

När recessionen väl slår till väntar sig Abrdn att dollarn kommer gynnas. Den amerikanska valutan brukar fungera som en säker punkt i oroliga tider. Det kommer skada pundet, enligt Athey.

"Med ännu sämre ekonomiska utsikter i Storbritannien förebådar detta en olycklig kombination för pundet."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER