Bildkälla: Stockfoto

Abrdn ser risk för nedsida i Italien efter högerns vinst

Igår gick Italien till val. Högerpartierna med Giorgia Meloni och Italiens bröder i spetsen vann majoritet vilket betyder att de kommer ta över rodret för Europeiska unionens (EU) tredje största ekonomi.

Enligt Pietro Baffico, europaekonom på kapitalförvaltaren Abrdn, medför valresultatet en nedåtrisk för Italien som land.

Flera av högerpartierna i Italien har EU-skeptiska tongångar, något som Meloni försökt tona ned. Meloni har även argumenterat för att vara försiktig med de offentliga finanserna. Det går emot vad det eventuella koalitionspartiet Lega har sagt.

"För investerare kan en sådan återhållsamhet bidra till att begränsa den inledande graden av marknadsreaktion på valresultatet, särskilt med tanke på att det stora och ihållande försprånget i opinionsundersökningarna har gett marknaden gott om tid att prissätta valresultatet", säger Baffico.

Enligt Baffico kommer den nya regeringen snart sättas på prov när en ny budget ska godkännas i höst. EU är i färd med att dela ut enorma belopp från sin så kallade coronafond, Dagens Nyheter rapporterar att Italien kan få upp till 2 000 miljarder euro. En EU-skeptisk tongång kan resultera i att bidragen ställs in.

"Spänningar mellan den nya regeringen och EU-institutionerna är därför en risk, vilket kan äventyra utbetalningen av EU-medel, öka nedåtriskerna för Italiens utsikter och begränsa ECB:s förmåga att begränsa statsskuldsräntorna", avslutar Baffico.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER