Bildkälla: Stockfoto

Alfred Berg ändrar inget i strategin för maj, fortsatt övervikt för risktillgångar

Alfred Berg ändrar inget i strategin för maj, fortsatt övervikt för risktillgångar

Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi skriver i sin månadsstrategi för maj att man inte gör några ändringar i sin positionering utan kvarstår med övervikt i risktillgångar kontra kortränteinvesteringar liksom kontra långa statsobligationer.


Det som gör att strategin bibehålls på samma sätt som föregående månad är att rekylen i februari och den efterföljande volatilitetsförhöjningen inte har förändrat förutsättningarna nämnvärt på kort sikt.

Istället anser Johan Olavi att oron för stigande räntor och Trumps realisation av vallöften om USA:s omförhandling av olika handelsavtal har varit nödvändiga för marknaden att vakna till.

”Detta har lett till ett abrupt men nödvändigt uppvaknande för investerarna som inte längre kan luta sig tillbaka emot en lågvolatilitetsmiljö och bekvämt inkassera stabil avkastning”, skriver han.

Sett till den regionala fördelningen för övervikten i aktier väljer Johan Olavi att ha fortsatt övervikt för USA och tillväxtmarknader. Inom tillväxtmarknader väljer han dock att dra ned Östeuropa men höja Asien.


”Förklaringen är enkel, Trump bedriver en relativt hård politik emot ryska intressen, vilket skapar en ökad osäkerhet och minskar intresset för placeringar i regionen. Bättre fly än illa fäkta, men vi ser samtidigt många positiva förtecken till att vara investerad i Östeuropa inklusive Ryssland och är beredda att vikta upp igen när vi bedömer att tillfället är bättre valt”.

Aktiesynen på Norden och Europa sänks till undervikt för att man inte ser lika goda förutsättningar som för övriga marknader.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER