Den amerikanska börsen gick starkt med en uppgång på 3 procent, följt av Asien Stilla havet
regionen som steg med 2 procent. Europabörserna var sammantaget oförändrade. Den brasilianska marknaden backade 10 procent, bland annat till följd av höga räntor och politisk oro.
Fonden hade en övervikt europeiska aktier och en viss undervikt i USA och Asien Stilla havet. De europeiska och asiatiska innehaven bidrog positivt medan de amerikanska innehaven och allokeringen bidrog negativt.
Informationsteknologi utvecklades mycket starkt med en uppgång på cirka 10 procent, till stor del drivet av entusiasmen kring AI, där det ledande bolaget Nvidia levererade en mycket stark kvartalsrapport. Basindustri utvecklades svagt och noterade en nedgång på cirka 4 procent.
Fondens främsta bidragsgivare var Alphabet, TSMC, Astra Zeneca, Nvidia och ING. Fondens sämsta bidragsgivare var Parker Hannifin, Visa, Deckers Outdoor, Iqvia och TotalEnergies.
Fondens förvaltare genomförde stora köp och försäljningar under kvartalet.
”Inom det globala förvaltarteamet har vi höjt ambitionsnivån och utökat övervikterna i de bolag vi tror har starkast utsikter. Det har resulterat i en mer koncentrerad portfölj, men samtidigt har några nya innehav tillkommit”, säger Henrik Oh.
Större köp gjordes i Bank of America, Goldman Sachs, Salesforce, Vertex och DHL. Större försäljningar genomfördes i Linde, ConocoPhillips, RELX, Broadcom och IQVIA holdings.
När det gäller de globala börserna ligger fokus på konjunkturen och bolagens vinster, men även på makrofaktorer såsom inflations- och ränteutvecklingen.
”Aktiemarknaden har utvecklats starkt trots flera oroshärdar globalt som kriget i Ukraina, konflikten mellan Israel och Hamas och geopolitisk spänning mellan USA och Kina. Hur den geopolitiska oron utvecklar sig är svårt att bedöma men i takt med att det amerikanska valet närmar sig väntas ett ökat tonläge från USA mot Kina”, avslutar Henrik Oh.
De största övervikterna i fonden var vid halvårsskiftet Microsoft, Waste Management, Bank of America, Visa och AstraZeneca. De största undervikterna var Apple, Meta Platforms, Amazon, Eli Lilly och Broadcom.
Fondens största innehav vid halvårsskiftet var Microsoft, Nvidia, Alphabet, Visa och Bank of America.