Börserna utvecklades väl under sommarmånaderna men dämpades under september. Den svenska börsen backade med 6,4 procent och de mindre bolagen något mer med 8,0 procent. Reformer i Kina i syfte att stärka den kinesiska staten dämpade tillväxten i ekonomin och ledde till energi-/elbrist.
”Till detta kom naturkatastrofer och globala logistikproblem med komponent- och halvledarbrist. Leveransförseningar samt stigande råvaru- och fraktpriser drog ned börshumöret. De sektorer som drabbades mest av utvecklingen var fordons-, teknologi- och elektronikindustrin”, skriver fondens förvaltare Angelica Hanson.
Fondens största övervikter i förhållande till index är Nibe och Swedencare, medan Tele2, Sobi och SBB underviktats.
Fondens största innehav är Addlife, Nibe, Swedencare och Avanza.
Under kvartalet har fonden köpt aktier i Castellum och Sweco, samt deltagit i emissioner i Cary Group, Kjell & Co och Ctek. Under perioden såldes alla aktier i EQT och Intrum. Fonden minskade även innehaven i Getinge och Sinch.
Fonden har åtagit sig att förvärva aktier i Byggfakta som erbjuder en ledande mjukvaruplattform för marknadsinformation och säljeffektivisering för den europeiska byggindustrin. Affärsmodellen med förskottsbetalning ger starka kassaflöden. Emissionen ska bland annat finansiera förvärvet BCI Media Group med verksamhet i Asien och USA.
Inför tredje kvartalets rapporter berättar Angelica Hanson att analytikernas prognoser har skruvats upp samtidigt som leveransproblem och högre inköpspriser kommer att drabba företagen i varierande grad. Dessutom verkar problemen bestå en tid framåt.
”Bolag med en stark marknadsposition kan kompensera sig och för serviceföretag sker en återhämtning efter coronapandemin, men tillverkningsindustrins styrka mattas av något på grund av flaskhalsar”, skriver Angelica Hanson.
Kortsiktigt finns därmed en viss oro inför rapporterna, men i ett längre perspektiv tycker fondens förvaltare att utsikterna fortfarande är goda, även om det inte saknas utmaningar.
”Fokus i rapporterna är att se att verkstadsbolagens starka orderingång från halvåret nu inte viker ner. Det skulle tolkas negativt för världsekonomin och på sikt leda till vikande efterfrågan”, avslutar Angelica Hanson.