Bildkälla: Stockfoto

Anna Breman pekar på flera hänsyn som talar emot sänkning av reporäntan – DN

Anna Breman pekar på flera hänsyn som talar emot sänkning av reporäntan – DN

DN har fått en pratstund med Anna Breman, relativt nybliven vice chef på Riksbanken, som på sitt första direktionsmöte i december 2019 röstade för att behålla minusräntan. Riksbanken höjde då till noll. Nu är hon istället språkrör för Riksbankens motstånd mot en sänkning.

DN frågar henne varför hon tycker att en räntesänkning är fel nu.

"När nedgången i ekonomin beror på restriktioner och människors vilja att minska risken för en allvarlig sjukdom, då blir det inte verkningsfullt att stimulera med en lägre styrränta. Vi bedömde att det fanns andra åtgärder som hade bättre effekt för att hålla nere ränteläget. Men det betyder inte att jag inte kan tänka mig räntesänkningar framöver", säger Anna Breman.

Hon lyfter fram flera hänsyn som talar emot en sänkning i dagsläget. En är att kronan kan försvagas, vilket skulle riskera att drabba den redan pressade detaljhandeln. Och stimulanseffekten man vanligtvis räknar med kan gynna exportföretagen skulle samtidigt utebli eftersom problemen beror på smittskyddsrestriktioner. Bankernas reaktion spelar också roll.

"Om vi har en kris, vi inför en negativ styrränta igen och bankerna skulle sätta en negativ ränta på vanliga sparkonton, hur skulle det slå mot hushållen i det här pressade läget? Det är en sådan sak som vi måste tänka på", säger hon till DN.

Under våren har Riksbanken i stället pekat på sina nya kreditprogram och stora obligationsköp.

"Penningpolitik är så mycket mer än styrränta. Världen har blivit mer komplex, och andra verktyg är lika viktiga. Vi får helt enkelt bli bättre att förklara att penningpolitiken är inte bara att höja och sänka reporäntan längre."

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER