Bildkälla: Stockfoto

Ascelia Pharma tar ny sats mot börsen, tar in max 212 miljoner kronor och går till huvudlistan den 13 mars

Ascelia Pharma tar ny sats mot börsen, tar in max 212 miljoner kronor och går till huvudlistan den 13 mars

Ascelia Pharma tar återigen sikte på börsen och tar i en emission in maximalt 212 miljoner kronor med siktet inställt på Stockholmsbörsens huvudlista. Forskningsbolaget har tidigare varit på väg till börsen och tog förra året in 60 miljoner kronor, men ett svagt börsklimat fick bolaget att avvakta.

- Vi bestämde oss för att vänta. Marknadsförhållanden var inte så bra förra vintern så vi tyckte det var bättre att ta in pengar privat och komma tillbaka senare. Vi hade ett par viktiga milstolpar under 2018 så bolaget är mer moget i dag, säger vd Magnus Corfitzen till Finwire.

Ascelia Pharma utvecklar två läkemedelskandidater, Mangoral och Oncoral, varav den första är bolagets längst sprungna projekt. Mangoral är ett kontrastläkemedel som utvecklas för patienter med nedsatt njurfunktion och har beviljats särläkemedelsstatus i USA.

I november träffade bolaget den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och pratade om det kliniska fas III-program som är det sista steget innan ett marknadsgodkännande.

- Vi hade en väldigt konstruktiv dialog. Vi har haft väldigt bra data i fas I och fas II och nu behöver vi bara upprepa de resultat vi sett i fas III, säger vd Magnus Corfitzen.

- Ett fas III-program är ganska dyrt så vi tar främst in pengar för att finansiera fas III-programmet men också att ha kapital ända fram till marknadsgodkännande, säger vd Magnus Corfitzen.

Patientrekrytering för fas III-studien förväntas att inledas under andra halvåret 2019, och slutgiltiga resultat från studien beräknas kunna presenteras i slutet av 2020 eller början
av 2021. Bolaget har beslutat att ta läkemedlet hela vägen till marknaden utan partner.
Bolagets andra projekt Oncoral är ett cellgift i tablettform för behandling av magsäckscancer. Efter genomförda fas I-studier är Oncoral nu redo för fas II-utveckling.

Varför väljer ni att gå till börsen just nu?

- Det är ett logiskt steg. Genom en börsnotering får vi tillgång till större investerare i Sverige och utomlands. Börsen har haft en bra start under 2019, säger vd Magnus Corfitzen.

Första beräknade handelsdag är den 13 mars. Teckningskursen har fastställts till 25 kronor per aktie och teckningstiden löper mellan den 21 februari och den 5 mars. Erbjudandet omfattar högst åtta miljoner nya aktier, motsvarande 200 miljoner kronor, men utöver det finns en tilldelningsoption om högst 1,2 miljoner nya aktier som kan ge ytterligare 30 miljoner kronor före avdrag för emissionskostnader.

Alto Invest, Handelsbanken Fonder och Fjärde AP-fonden samt ett antal befintliga aktieägare, inklusive Sunstone Capital och Øresund-Healthcare Capital samt styrelseledamöter och ledande befattningshavare såväl som andra externa investerare har åtagit sig att teckna aktier i erbjudandet motsvarande totalt 150 miljoner kronor.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER