Bildkälla: Stockfoto

Bidenadministrationen överväger att införa krav om lägre nikotinhalter i cigaretter

Bidenadministrationen kan komma att kräva av tobaksbolagen att de sänker nivåerna av nikotin i cigaretter som säljs i USA, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Nivåerna skulle reduceras till en så pass låg nivå att de inte längre är beroendeframkallande.

Administrationen överväger detta inför en deadline som läkemedelsmyndigheten, FDA, har på sig. De måste fram tills den 29 april besluta om huruvida mentolcigaretter ska förbjudas eller inte. Det är medborgarna som med sina underskrifter (namnlista) begär detta. Mentolcigaretter står för en tredjedel av de 226 miljarder cigaretter som säljs årligen i USA. De är mest populära bland unga rökare och afroamerikaner. FDA har tidigare sagt att mentolcigaretter utgör än större hälsorisk än vanliga cigaretter.

Enligt WSJ:s uppgifter väger Bidenadministrationen mellan att antingen kräva lägre nikotinnivåer i cigaretter eller bara införa ett mentolförbud.

Samtliga av de större tobaksbolagen kom att falla när uppgifterna blev publicerade under måndagskvällen. Mest tappade Marlboro-tillverkaren Altria som backade drygt 6 procent under efterhandeln, Philip Morris var ned 1,3 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER