Bildkälla: Stockfoto

Breddat förvaltningsmandat för Atlant Precious - ska öka exponeringen mot metaller som behövs i omställningen till fossilfritt

Fonden Atlant Precious minskade 5,88 procent i februari. Sedan årsskiftet har fonden minskat 7,47 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Mattias Gromark.

Inledningsvis kommenterar Gromark guldprisets svaga utveckling som tyngde fondens avkastning under månaden. Guld föll 5,4 procent medan guldgruvbolag föll 9 procent. Kopparpriset har dock gynnat utvecklingen under februari.

"Kopparpriset har haft sin bästa månad på många år och steg närmare 17 procent. Cirka en tredjedel av fondens innehav har exponering mot koppar bland annat Barrick Gold och Newmont Mining som är bland världens 10 största koppar-producenter", kommenterar förvaltaren.

Främsta bidragsgivare under perioden var Josemaria Resources, Glencore och XTR Platina. På den negativa sidan fanns Bear Creek Mining, Agnico Eagle Mines och SSR Mining.

Atlant Fonder har valt att bredda och fokusera om Atlant Precious förvaltningsmandat för att öka exponeringen mot metaller som behövs i den energiomställning som sker mot fossilfritt. Bland de nya innehaven finns Glencore, Norilsk Nickel och Cameco.

"Vi är troligen på väg in i en strukturell bullmarknad för många av de metaller som behövs för den hållbara energiomställningen. Breda råvaruindex har varit i en nedåttrend sedan finanskrisen vilket nu, efter mer än tio års nedgång, ser ut att vända upp", kommenterar Gromark.

Mer specifikt nämns silver och platina som metaller som gynnas av omställningen. Silver används i solceller som växer kraftigt och så kommer det förmodligen förbli en lång tid framöver. Platina används i bränsleceller för vätgas som väntas bli huvudalternativet för tunga fordon. Även koppar nämns som en potentiell vinnare på omställningen. Det går åt stora mängder koppar till vindkraft, elbilar och nät för nya energikällor.

Atlant Precious, %februari, 2021
Fond MM, förändring i procent-5,88
Fond i år, förändring i procent-7,47
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER